Pandemi şartları sona erdi! Türk ihracatçıdan Çin'e büyük çıkarma

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ihracatçıları 5-10 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenecek olan Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na davet etti. Hedef, Çin ile ticaret açığını kapatmak.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumundaki Çin Halk Cumhuriyeti'nde 5-10 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı, Çin'in yıllık 2,7 trilyon dolarlık ithalatından daha fazla pay almak isteyen firmalara fırsatlar sunuyor.

VİZE SÜRECİ İŞLİYOR

Çin'de 400 milyon orta ve yüksek gelir seviyesinde insanın yaşadığını, Türkiye'den Çin'in 7 şehrine direk uçak seferleri olduğunu, Çin'in yıllık 2,7 trilyon dolarlık ithalatıyla, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünyanın en çok ithalat yapan ikinci ülkesi konumunda bulunduğu bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemi sonrasında ilk kez fiziki katılımın olacağı fuara Çin pazarında büyümek isteyen Türk ihracatçılarını davet etti. Ticaret Bakanlığı'nın Uzak Ülkeler Stratejisi'yle örtüşen ve Ticaret Bakanlığınca desteklenen fuar sayesinde Çin'e, Türkiye'den yapılan ihracatı artırmak için uygun bir zemin oluştuğu bilgisini veren Eskinazi, "Çin'de karantina şartları ortadan kalktı. Vize süreci normale döndü. Fuara 4. Kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu yapacağız. Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret Türkiye aleyhine bir seyir izliyor. Çin'den ithalatımız 2022 yılında 41,3 milyar dolar iken, ihracatımız 3 milyar dolar seviyesinde. 2022 yılındaki toplam 109 milyar dolarlık dış ticaret açığımızın 38 milyar dolarlık kısmı Çin'e karşı verilmiş durumda. Çin'e ihracatımızı artırarak bu dış ticaret açığını azaltmak istiyoruz" diye konuştu.

İHRACATTA AVANTAJLI SEKTÖRLER

Fuarda Hizmetler, Otomobil, Gıda ve Tarımsal Ürünler adlarında ayrı holler bulunduğunu aktaran Eskinazi, gıda, dayanıklı tüketim ürünleri, kozmetik, organiz kimyasallar, işlenmiş doğal taş sektörlerinin ihracat için avantajlı sektörler olduğunun altını çizdi.

YEREL PARALARLA TİCARET HACMİ ARTACAK

Ege İhracatçı Birlikleri'nin 2019 yılını "Çin Yılı" ilan ettiğini, Çin ile ilgili çalışan bir ekip oluşturduklarını anlatan Eskinazi şöyle konuştu: "İki ülke arasında iki ülke yerel paraları ile karşılıklı ticaret hacminin artırılması için girişimlerimiz devam ediyor. Ülkemize bir ilk olan kurumsal internet sitemizin Çince versiyonu hizmete girdi. Aynı zamanda 2019 yılından itibaren Ticaret Müşavirleri, ICBC Bank yetkilileri ve Çin'den ithalatçıların katılımıyla webinarlar düzenledik. Uzun yıllardır Çin'in Şanghay'da düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın ve dünyanın en büyük doğaltaş fuarı Xiamen'in Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu gerçekleştiriyoruz."