Örnek ekolojik köy

Bayburt'ta sebze ihtiyacının üçte biri ekolojik köyden karşılanıyor. “Bayburt Eko-Köy Projesi” kapsamında Kopuz mevkiinde ıslah edilerek tarıma elverişli hale getirilen 55 dekarda 22 çiftçi 36 çeşit sebze üretiyor.

Akşam Gazetesi

Bayburt'ta dezavantajlı üreticilerin gelir seviyelerinin artırılması ve ata tohumlarının geleceğe taşınması amacıyla yürütülen "Bayburt Eko-Köy Projesi" sayesinde sezonda 120 ton sebze ile 80 bin demet yeşillik üretiliyor. Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteğiyle Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı çerçevesinde 2022'de hayata geçirilen proje kapsamında kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Kopuz Köprüsü mevkiinde 55 dekarlık atıl arazi bir yılda ıslah edilerek tarıma elverişli hale getirildi.

ATA TOHUMU ÜRÜNLER

Çiftçilikle geçimini sağlayan ve kendine ait yeri olmadığı için ekim yapamayan 22 kişiye, içerisinde iki sera ve konteynerin bulunduğu 2,5'ar dekarlık arazi 3 yıllığına hibe edildi. Ata tohumuyla kimyevi gübre kullanmadan patates, biber, domates, patlıcan, salatalık ve lahana gibi 36 çeşit sebze üreten çiftçiler, hasadını yaptıkları mahsulü hem pazarda hem de dalından kendileri toplamak isteyenlere satıyor. Kış şartlarının çetin geçtiği kentte yılın 6 ayı üretim yapabilen çiftçiler, sezonda yaklaşık 120 ton sebze ile 80 bin demet yeşillik üreterek kentin bu alandaki ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlıyor.

VERİM 5 KAT ARTTI

Bayburt Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen, ekolojik köyde üretime geçen yıl başlandığını söyledi. Topraktaki mikroorganizma beslenmesinin bu yıl sağlandığını belirten Ersen, dolayısıyla verimin geçen yıla göre 5 kat arttığını vurguladı. Çiftçilerin profesyonelce işlerini yaptığına dikkati çeken Ersen, "Burası hobi bahçesi niteliğinde bir yer değil, üretim merkezi şeklinde değerlendiriyoruz. Buradakilerin hepsi atadan, dededen bu işi daha önce yapan bağcı diye tabir ettiğimiz çiftçilerimiz" dedi.

AİLELER İÇİN DENEYİM ALANI OLUYOR

Ekolojik köyün aynı zamanda çocuklar için de bir deneyim merkezi olduğuna işaret eden Ersen, çocukların aileleriyle alana gelerek dalından sebze toplayarak çiftçilerin çalışmalarını gözlemlediğinin altını çizdi.

DEVLET DESTEĞİYLE ÇİFTÇİYE GES'Lİ SERA

GAP Bölge Kalkınma İdaresinin finansal desteğiyle hayata geçirilen "Adıyaman'da Sera-GES ile tarımsal üretim hızlanıyor" projesi kapsamında 46 üreticiye enerjisini GES'lerden alan 1 dekarlık sera yapıldı. Adıyaman Valisi Osman Varol, sera kurulan Bozhöyük köyündeki incelemelerinin ardından gazetecilere, projenin öneminden bahsetti. Varol, "Bu projeye çok ciddi bir bütçe tahsis edildi, 37 milyon 260 bin liralık bir bütçe kullanıldı. Bu bütçeyle 46 çiftçimize, bu işi yapan, yapmak isteyen, arzu eden, büyütmek isteyen vatandaşımıza birer dekarlık, yani biner metrekarelik sera ve bu serayı aynı zamanda sulama sistemleri ve sulama sistemlerinde kullanabilmek için de güneş enerjisini tedarik edildi" diye konuştu.