Mühendis genç, destekle tarım işletmesi kurdu

Elektrik mühendisi Ahmet Ünlü, kamudaki işini bırakıp devletin tarım desteklerinden yararlanarak Manisa'da meyve ve sebze kurutma tesisi kurdu. Yatırımının ikinci yılında 50 kişilik istihdama ulaştı.

Akşam Gazetesi

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, çiftçi babasından esinlenerek kamudaki işini bırakıp meyve ve sebze kurutma tesisi kuran Ahmet Ünlü, 50 kişiye iş imkanı sundu. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra kısa süre kamuda mühendis olarak görev yapan 37 yaşındaki Ünlü, 2 yıl önce baba mesleği olan çiftçiliğe yönelip, bölgede üretilen sebze ve meyveleri katma değerli ürüne dönüştürmeye karar verdi.

50 KADINA İSTİHDAM

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) hem genç girişimcilere hem de sebze ve meyve kurutma işletmelerine destek verdiğini öğrenen Ünlü, TKDK Manisa İl Koordinatörlüğü'ne sunduğu projesiyle kurumdan 3.6 milyon liralık hibe desteği aldı. Desteğin ardından yatırımına başlayan Ünlü, bazı üretim bantlarını kendi tasarladığı 940 metrekare kapalı alana sahip işletmesinde çoğu kadın 50 kişiyi istihdam etti. Ünlü, günlük 10 ton meyve ve sebze işlenebilen tesisinde domates, elma, armut, çilek, dut, kavun, incir gibi ürünleri kurutarak bu ürünlerden atıştırmalık yapıyor, gıda ve pastacılık sektörüne ham madde sağlıyor.

1 YILDA TESİSİ AÇTI

Bölgede yetişen ürünleri katma değere dönüştürdüklerini belirten Ahmet Ünlü, TKDK desteğinin kendisine bu yolu açtığını vurguladı. Ünlü, şunları söyledi: "Özsermayemiz ve finansmanımızla işletmemizin kurulumunu bir senede tamamladık. 2023'ün Mart ayında tesisi açtık. Başvuru dosyamızı TKDK başvurularının kapanışının son yarım saatinde, son anda yetiştirdik. Dosyamız nitelikli ve güçlüydü ama yetişmeme durumu vardı. Son anda yetiştik ve iyi ki de yetiştirmişiz. Bir sene kaybetmekten kurtulduk. O bir seneyi de yatırımı tamamlamakla, işi öğrenmekle geçirdik."

GİRİŞİMCİLERE KATKIYA DEVAM

TKDK Manisa Koordinatörü Uğur Uslu, hibe desteği verdikleri bir işletmenin geldiği noktadan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ünlü'nün başarılı bir girişimci olduğunu belirten Uslu, "Avrupa Birliği (AB) standartlarında üretim yapan bir tesisin kurulmasına destek olmaktan, istihdam yaratmaktan mutluyuz. Sadece Manisa'da değil bölgemizdeki birçok yatırıma destek verdik ve vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

Uzun vadede, uluslararası piyasada nitelikli ve katma değerli ürünler üreten bir Türk markası haline gelmeyi hedeflediklerini belirten Ahmet Ünlü, "Şu anda geldiğimiz noktadan memnunuz, yurtiçi ve yurtdışı çeşitli firmalara iyi oranda ürün tedarik ediyoruz. Yaklaşık 50 kişilik bir istihdama ulaştık. Tamamen bölge insanı ve kadın istihdamı üzerine çalışıyoruz. Mavi yaka personelin hepsi kadın ve bölge kadınlarıdır. Bu da bizi mutlu ediyor" dedi.