Moda endüstrisinin gözü AB ekonomisinde

Avrupa'nın sıkı para politikaları nedeniyle daralması Türk moda endüstrisini 2023'te zorladı. Ancak bu yılın son çeyreğin işlerin değişeceğini uman sektör, tasarım gücüyle ayağa kalkmak istiyor.

Küresel resesyon ve Türk ekonomisindeki kırılganlıklardan dolayı 2023 yılını kayıp yıl olarak geride bırakan, ihracatı yüzde 9 gerileyen, kapasite kullanım oranı yüzde 84'ten yüzde 76,4'e düşen moda endüstrisi, 2024 yılının ilk üç çeyreğinin de 2023 yılına benzer geçeceğini öngörüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, seçimlerin geride kalması sonrasında piyasalarda bir toparlanma beklediklerini, sıkı para politikasıyla enflasyonun kontrol altına alınmaya başlanmasıyla birlikte 2024 yılının son çeyreğinde hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında bir toparlanma beklediklerini dile getirdi. Sertbaş, "Yılın tamamını kaybetmeyi hiçbirimiz göze alamayız. Ana ihraç pazarımız Avrupa yılın ikinci yarısında ekonomik toparlanma yaşayacaktır diye umuyoruz, bu noktada biz de sipariş için hazır olmalıyız" dedi.

İNANCIMIZ TAM

Sertbaş şöyle konuştu: "Tasarım gücümüz, esnek yapımızla kaybettiğimiz müşterileri geri kazanmalıyız. Sektörümüzün geleceği için umutlu olmalıyız. Birlik içinde, sektörümüzü daha güçlü bir konuma taşıyabiliriz. 2024'ü başarıyla tamamlayacağımıza inancım tam."

KALİFİYE İŞ GÜCÜ ÖNEMLİ

Moda endüstrisinin daha katma değerli ürün ihraç edebilmesi için tasarım gücünün yüksek olmasının önemine değinen Sertbaş, "Yetenekli gençlerin keşfedilmesi, sektöre kazandırılması amacıyla Moda Tasarım Yarışmaları organize ediyoruz" dedi.

SON 1 YILDA 8 FUARA 118 FİRMAMIZLA KATILDIK

Yurt dışı faaliyetlere ara vermeden devam ettiklerini söyleyen Sertbaş, "2023 yılında Premiere Vision New York Fuarı'na ocak ve temmuz aylarında 18 firmayla, Almanya'da Munich Fabric Start Fuarı'na ocak ve temmuz aylarında 23 firmayla, Paris'teki Premiere Vision Fuarı'na şubat ve temmuz aylarında 41 firmayla katılım sağladık. 2024 yılında Munich Fabric Start Fuarı'na 23-25 Ocak 2024'te 10 firmamızla, Premiere Vision Paris Fuarı'na 06-08 Şubat 2024'te 26 firmamızla birlikte katılım sağladık. Milli katılım düzenlediğimiz 8 fuara toplam 118 firmamızla katılım sağlamış olduk. Yurtiçinde de İZFAŞ tarafından organize edilen Fashion Prime Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı'na 17-19 Ekim 2023 tarihlerinde 35 firmamızla iştirak ettik. 21-24 Kasım 2023 tarihlerinde IF Wedding Fashion İzmir Fuarı'nda üyelerimizin katılımını teşvik ettik" diye konuştu.