Mobilyada rekor ihracata Rusya ve Portekiz dopingi

Türkiye ihracatına mobilya sektöründen de ciddi katkı geldi.

Yılın ilk 8 ayında da büyüme göstererek, 8'de 8 yapan Türkiye ihracatına mobilya sektöründen de ciddi katkı geldi. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, Ağustos 2021'e kıyasla yüzde 21.2 artarak, 733 milyon 126 bin dolara ulaştı. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) de bu dönemde yüzde 2'lik artışla 78 milyon 38 bin dolarlık ihracat yaptı.

ÜÇ HANELİ BÜYÜME

Ağustosta hem mevcut pazarlarda büyüdüklerini hem de pazar çeşitliliği sağlamanın olumlu etkilerini gördüklerini ifade eden AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, şöyle konuştu: "Katar'da yakaladığımız büyümeyi, Rusya'daki canlılığı görmekteyiz. Bu ay da Portekiz'de önemli bir başarı elde ederek yüzde 490'lık büyüme kaydettik. Portekiz en başarılı 5. pazarımız oldu. Küresel konjonktürün değişimler gösterdiği bu dönemde kıta kıta gezerek, dünyanın güvenli limanı olduğumuzu göstererek ihracatımızı artırmaya devam edeceğiz." En dikkat çekici pazar ise yüzde 220.8 artışla 23.4 milyon dolar ihracat yapılan Rusya oldu.

10 PAZARIN TAMAMINDA ARTIŞ YAŞANDI

Sektör, ağustos ayında ilk 10 pazarın tamamında artış yakaladı. En başarılı pazar Irak oldu. Irak'a yapılan ihracat yüzde 3'lük artışla 86.4 milyon dolara ulaştı. Irak'ı 47.2 milyon dolarla Birleşik Krallık, 40.2 milyon dolarla İsrail, 34 milyon dolarla ABD ve 27.1 milyon dolarla Almanya izledi. Ocak-ağustos dönemi Türkiye geneli ihracat rakamları incelendiğinde ise en çok artış yüzde 96.6 oranında Yunanistan'a yapılırken, ilk 10 içinde tüm ülkelere ihracat artışı kaydedildi.