Mobilyacı 20 bin eleman alacak

500 bin çalışana istihdam sağlayan mobilya sektörü, önümüzdeki dönemde de 20 bin kişiyi işe alacak. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Mavi yakalı işleri özendirerek nitelikli çalışan sorununu çözmeliyiz” dedi.

Akşam - Özgül Öztürk

Türkiye mobilya sektörü 234 bini imalat tarafında olmak üzere tedarik ve perakende bölümleri de dahil edildiğinde 500 bine yakın çalışanıyla istihdam dostu bir ekosistem yaratıyor. Üretim, tasarım ve ihracat gücüne paralel olarak istihdamını artıran sektörün çatı kuruluşu olan Mobilya Dernekleri Federasyonu'nun (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, "Türkiye ve dünya ekonomisinde büyümenin canlı devam etmesi durumunda mobilya imalatı yılda 18-20 bin civarında istihdam artışına ulaşabiliyor. Perakende ve tedarik bölümlerimizi de dahil ettiğimizde bu rakam çok daha yukarılara çıkıyor" dedi.

USTALAR 2 ASGARİ ÜCRET ALIYOR

Kalifiye ara eleman sıkıntısının Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirten Güleç, "Orta Vadeli Program'da buna ilişkin çözümleri bu açıdan önemsiyoruz. Ayrıca ilk defa emek piyasasına girecek insanlar genellikle sanayi sektörlerinde mavi yakalı pozisyonlarda çalışmak istemiyor. Bu sektörlerde çalışmanın önünde algısal bir sorun var. Bu ülke, sanayi öncülüğünde kalkınacak. Ama bence hafif işlerde çalışanlarla ağır işlerde çalışanların vergi dilimleri ayrıştırılabilir. Böylece gençlerin imalat sektörüne yönelmesini teşvik etmiş oluruz" diye konuştu. Mobilya imalatında bir ustanın ortalama maaşının 2 asgari ücret olduğunu belirten Güleç, çırakların ise asgari ücretle işe başladığını söyledi.

24.5 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI

Üretim girdilerinin sadece yüzde 20'sini ithalattan sağlayan sektörün dış ticaret fazlası verdiğini vurgulayan Güleç, şunları kaydetti: "Mobilya sektörü 2003'ten bu yana sürekli dış ticaret fazlası veren 20 fasıldan biri. 2003'ten bu yana birikimli fazla ise 24.5 milyar dolar oldu. Dünyanın en büyük sekizinci ihracatçısı olduk. Buradaki büyüme hikayesi devam ettikçe istihdamımız da artarak sürecek." Enflasyon, kiralar, hammadde ve işçilik ücretlerindeki artışın sektörü zorladığını belirten Güleç, satışlarda 9 aya düşürülen taksit sınırının yeniden 18 aya çıkarılmasını istedi.