Mısır'la ticarete vize

Mısır ile vize sorununun çözülmesinin ardından Kahire'de 17-20 Haziran tarihlerinde düzenlenen ‘Armatür Sektörü Mısır Sektörel Ticaret Heyeti' etkinliği yoğun ilgi gördü. Armatür sektörü Mısır'da vanayı açtı.

Mısır ile ilgili diplomatik ilişkilerin yeniden gelişmesi üzerine, vize sorunu da ortadan kalkınca ticari ilişkilerde de adımlar atılmaya başlandı. Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri (ARMATÜR) Derneği, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) işbirliği ile Mısır ve çevre ülkelere ihracatı geliştirmek için harekete geçti. Mısır'ın başkenti Kahire'de Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle 17-20 Haziran tarihlerinde düzenlenen 'Armatür Sektörü Mısır Sektörel Ticaret Heyeti' sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

İŞ BAĞLANTILARI

Türkiye'den Mısır'a gerçekleştirilen bu ticareti heyet ziyaretinin, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, "Mısır'da son dönemde vizeyle ilgili sıkıntımız vardı, vize konusu çözüldü. Mısır'ın vize kolaylığı sağlaması ticari anlamda da bizim önümüzü açacak diye düşünüyorum" dedi. ARMATÜR Derneği olarak ilk B2B (yüzyüze) görüşmelerini Mısır'da gerçekleştirdiklerini dile getiren Turhan, Türkiye'den giden 8 katılımcı firmanın, 43 Mısırlı firma ile yaklaşık 150 görüşme yaptığını söyledi.

5 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Yapılan görüşmelerden ticaret müşavirinin de geri bildirimleriyle Mısırlı ve Türk heyetinin oldukça memnun ayrıldığını dile getiren Turhan, 2022 yılında armatür sektörü olarak 4 milyar doların üstünde bir ihracat gerçekleştirdiklerini, 2023 yılının tüm olumsuzluklarına rağmen 5 milyar dolar hedef koyduklarını belirtti. Turhan, "Mısır, bizim için çok önemli bir bölge" dedi.

RUSYA MODELİ OLABİLİR

Yapılan görüşmeler ve pazar incelemesi sonrası Mısırla ticaretin gelişmesi için çeşitli önerilerde bulunan Gökhan Turhan, karşılıklı yerli para birimleri ile ihracatın artırılabileceğini söyledi. Turhan, "Örneğin Mısır'dan yaptığımız enerji ithalatında, ne kadar enerji ithalatı yapıyorsak o kadar ürün verebiliriz. Bu sayede çok kısa bir zaman içerisinde Mısır'ın şu an yaşadığı döviz ve akredite sorununu aşılabilir hem de ihracatımızı artırabiliriz. Savaşa rağmen Rusya'da armatür ihracatı bir dönem yüzde 300 arttı, genel ihracatımız ise yüzde 100 arttı. Bunu Mısır'da da sağlayabiliriz" diye konuştu.

YATIRIM İMKANI

Mısır'ın neredeyse sınır komşumuz gibi olduğunu konteynerle gelen ürünün bir iki gün gibi kısa bir sürede Türkiye'ye ulaşılabildiğini belirten Gökhan Turhan, şunları söyledi: "Türk üreticilerinin belki dünyadaki en yüksek algıya sahip olduğu yer Mısır. Mısır'da Türk halkına, Türk malına, kültürüne çok kıymet veriliyor. Birçok Türk firması Mısır'da yatırım yapmaya başladı."