Milyarlarca dolarlık pazara ‘teknik' atak

Türk tekstil sektörü 2025 yılında 222 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülen ‘teknik tekstil' pazarından pay almak istiyor. Bu kapsamda düzenlenen kumaş tasarım yarışması ödülleri verildi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından 16.'sı gerçekleştirilen Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması bu yıl ilk defa 'Futuretex İstanbul' markası altında; 'FutureTech' ve 'FutureBase International' olarak iki ayrı yarışma şeklinde gerçekleşti. Genç yetenekleri sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen Futuretex İstanbul'da yüzlerce kişi arasından finale kalan yarışmacılar ödül gecesinde tasarımlarını sergiledi.

SEKTÖR DÖNÜŞTÜ

FutureBase International kategorisinde Troublesome Shine tasarımıyla Kemal Özpınar birincilik ve İpekyol Özel ödülü, Uzay tasarımıyla Fatemeh Khosravi ikincilik ödülü, Pure Converd of Cynara tasarımıyla İrem Levent üçüncülük ödülü almaya hak kazandı. Gecede konuşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, "ABD hem tekstil sektörü genelinde hem teknik tekstilde dünyanın en büyük 3'üncü ihracatçısı. Almanya ise dünyanın en büyük 2'nci teknik tekstil ihracatçısı. Bu ülkeler sektörü inovasyonla, tasarımla, teknik tekstille dönüştürdüler" ifadelerini kullandı. Teknik tekstil sektörünün pazar büyüklüğünün, 2025 yılında 222 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü dile getiren Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Değerli finalistlerimiz tasarım gücü yüksek ürünleri başarılı bir şekilde Türkiye ekonomisine kazandıracaklar. Bu yarışmanın en büyük kazananı Türk tekstil sektörü olacak. İnanıyorum ki birbirinden kıymetli projeler ve tasarımlar çok kısa bir süre içerisinde ekonomimize kazandırılacak."

ÜLKEMİZİ ÜST SIRALARA TAŞIYACAĞI

Tasarımın ve inovasyonun ihracat için özel bir önem taşıdığını ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, "Ben genç ve donanımlı insan kaynağımıza yürekten inanıyorum." dedi. Türkiye'nin tasarımda da her sene daha iyiye gittiğine vurgu yapan Mustafa Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aramızda da bulunan o tasarımcılarımızla gurur duyuyoruz. İki sektörümüz toplamda 32-33 milyar dolar ihracata imza atıyor. İnanıyorum ki orta vadede 60 milyar dolarları konuşacağız. Her yıl daha da güçlenen tasarım kapasitemizle, tekstil ve hazır giyimin şampiyonlar liginde ülkemizi daha üst sıralara taşıyacağız."

TOPLAMDA 900 BİN LİRA ÖDÜL

FutureBase International kategorisinde birinci 200 bin TL, ikinci 150 bin TL, üçüncü ise 100 bin TL ödülün sahibi oldu. Finale giren tüm yarışmacılar Première Vision Paris Fuarı'nı ziyaret etme hakkı elde etti. Yarışmacılara toplamda 900 bin lira ödül verildi.