Manisa'da yaş üzüm üreticisinin tedirginliği sezon yaklaştıkça arttı. 240 bin ton yaş üzümün 180 bin tonunu Rusya'ya satan üreticiler, ambargo belirsizliğinin biran önce kalkmasını bekliyor.
Üzüm sezonu öncesi Manisalı çiftçi, ürettiği yaş üzümü nereye satacağını düşünmeye başladı. Rusya ile uçak düşürme krizi nedeniyle gerilen ilişkiler ve ambargo en çok yaş üzüm üreticisini vurdu. Rusya'nın yasağı kaldıracağını söylentilerine rağmen bugüne kadar atılmış net bir adım olmaması ve belirsizlik nedeniyle Alaşehir ve Sarıgöl bölgesindeki çiftçiler kara kara düşünüyor.
Üretici önünü göremiyor
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, Ağustos başında yaş üzüm sezonunun açılacağını dile getiren Alaşehir ve Sarıgöl'deki yaş üzüm üreticilerinin tedirgin olduğunu söyledi. Manisa'da 800 bin dekar bağ alanı olduğunu kaydeden Demran, şöyle dedi:
"Alaşehir ve Sarıgöl Bölgesi sofralık üzüm için hazırlanır ve pazar bulunduğunda taze üzüm olarak satar. Ama sağlıksız bir büyüme vardı. Üzümün büyük kısmı Rusya Federasyonu'na gönderiliyordu. 240 bin tonun 180 bin tonu Rusya'ya gönderiliyordu. Avrupa Birliği'ne ihracat düşüktü. Avrupa standartlarında üretim yapamadığımız için düşüktü. Rusya en büyük alıcıydı. Şimdi Rusya ile yaşanan uçak krizi ve sonrasındaki ambargo büyük bir belirsizliğe neden oldu. Üzüm şu anda ne olacak belli değil. Önümüzde belirsizlik var. Üreticiyi rahatsız ediyor. Bir an önce pazarın açılması, üreticinin önünü görmesi lazım. Kuru üzüm geçen sezon 6.30 liradan açıldı. Ama bugün üzüm 3 lira. Rekolte bu kadar düşükken üzüm fiyatlarının bu kadar düşmesi hayra alamet değil. Avrupa Birliği'ne yapılan kuru üzüm ihracatında ciddi düşüş var. Bu düşüşte başta fiyatların yüksek olması etkili oldu. Üzümün olmadığı yıllarında İran'dan üzüm getirip, Türk üzümü diye burada satanlar üzüme en büyük darbeyi vuranlardır. Yapılması gereken sofralık üzüm ihracatında yeni kapılar açıp Rusya ile sorunu gidermektir."
"Yasağın kalkmasını bekliyoruz"
Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire de Rusya'nın yaş üzüm konusundaki belirsizliğinin sürdüğünü, yasağın kalkmasını beklediklerini söyledi. Bakanlığın da bu konuda girişimleri olduğunu kaydeden Kaçire, yaş üzümün çoğunun Rusya'ya ihraç edildiğini hatırlattı. (DHA)