Makinede yeni siparişler arttı, ihracat gaza bastı

Pandeminin izlerini silen makine sektörü, yılın ilk 5 ayında ihracatını yüzde 37 artırdı. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, sürekli yeni sipariş aldıklarına dikkat çekerek “Süreci iyi değerlendirdik” dedi.

İhracatını yılın ilk 5 ayında 2019'a göre yüzde 12, 2020'ye göre ise yüzde 37 artıran makine sektörünün serbest bölgeler dahil toplam dış satımı 9.2 milyar dolar oldu. Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ve aralarında Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa ve Polonya gibi Avrupa ülkelerinin de bulunduğu 10 pazarda 2019'a kıyasla ortalama yüzde 18 artış sağlandı.

FİYATLAR KÖRÜKLENDİ

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, sadece pandemi sürecini değil, Euro Bölgesi'nin son 21 yılın en yüksek PMI seviyesine ulaştığı bu hızlı normalleşme dönemini de en iyi değerlendiren ülke sektörü olduklarını belirterek, şunları kaydetti: "İlk çeyrekte yüzde 18'e yakın artan dünya mal ticareti, son iki çeyrekte birden 5 trilyon doların üzerine çıktı. Küresel ihracatın uzun zamandır yılda 18.5 trilyon doları aşamadığı düşünülürse bu beklenmedik hızdaki iyileşmenin artçı etkileri olması kaçınılmaz. Mal ticaretindeki değer artışının temel sebebi olarak, endişeyle verilen yüksek siparişlerin kapasiteleri zorlaması gösteriliyor ama küresel enflasyonun, lojistikte yaşanan sorunların ve karaborsaya düşen ya da ihracatına sınırlar getirilen bazı ham maddelerin de fiyat artışını körüklediği bir gerçek. Arz yetmeyecek kaygısı, süratle makine teçhizat yatırımlarına yansıyor."

YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Kutlu Karavelioğlu, AB'de yaratılan katma değerin yüzde 12'sinin makine ve tesis mühendisliği sektöründen geldiğine dikkati çekerek, "Bu sektör, artık yeşil ve dijital eşzamanlı dönüşümlerin karargahı konumunda. İşletmelerimizin, teknoloji ve verimlilik yükseltme gayretlerini de mutlaka teşvik etmeliyiz" dedi.

AVRUPALI KOBİ'LERE ÇÖZÜM

Makine ihracatının alt dallara ve küresel pazarlara dağılımına dair verilerin, Türkiye'nin bu alanda ürün çeşitliliği, kalite ve rekabet gücü açısından hiçbir eksiği olmadığını ispat ettiğini aktaran Kutlu Karavelioğlu, şunları kaydetti: "Zaafa düşen Avrupalı KOBİ'ler için önemli bir çözüm ortağı ise makine sektöründe geçen yılı yüzde 9, bu yılın ilk çeyreğini ise yüzde 28.5 üretim artışıyla kapatan Türkiye olacaktır."