Madende ihracat 7 ayda 4 milyar dolara dayandı

Maden sektörü bu yılın ilk 7 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.92 artışla 3.85 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Temmuzda aylık bazda ihracat ise, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 3.11 artışla 491.6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-temmuz döneminde ürün grubu bazında metalik cevherler yüzde 14.03 artışla ilk sırada, ikinci sırada yüzde 2.94 artışla doğal taşlar, üçüncü sırada ise yüzde 33.83'lük artışla endüstriyel mineraller yer aldı. 7 aylık dönemde blok doğal taş ihracatında yüzde 21.15'lik düşüş yaşanırken işlenmiş doğal taş ihracatında yüzde 19.30'luk artış yaşandı. Toplam doğal taş ihracatı yüzde 2.94 yükseldi.

ÇİN BAŞI ÇEKİYOR

Maden sektörünün ocak-temmuz döneminde en fazla ihracat yaptığı ülke, geçen yılın aynı ayına göre değer ve miktar bazında düşüş yaşansa da 829.5 milyon dolarla Çin oldu. Çin'i; miktar bazında yüzde 6.38 düşüş, değer bazında yüzde 18.39 artışla ABD takip ederken, Bulgaristan ise üçüncü oldu.

İŞLENMİŞ ÜRÜNLERİN PAYI ARTIYOR

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Vedat Öksüz, doğal taşta, işlenmiş ürünlerin payındaki artışın, bu yıl da devam ettiğini kaydetti. Öksüz, şöyle devam etti: "Kovid-19'un etkilerinin azaldığı bu dönemde; Amerika ile Çin arasında Tayvan ekseninde oluşan yeni gerilimler, enerji fiyatlarındaki artışlar, Avrupa'nın ortasında Sırbistan-Kosova gerilimi ve Amerika'da ekonomik durgunluk beklentileri, gelecek dönemde ihracatın seyrinin nasıl olacağını belirleyecektir."