KTB Başkanı Hüseyin Çevik 2015 yılı sonu itibariyle TÜİK rakamlarına göre, Türkiye’de yeterli kurbanlık sayısının mevcut olduğunu ve ithalata dayalı bir hayvancılık politikasından çıkılması gerektiğini belirtti. Çevik şöyle konuştu:
Kurbanlık seçerken dikkat edilecek hususlar
Kurbanların güvenilir, tanıdık satıcılardan ve veteriner hekim kontrolündeki hayvan pazarlarından satın alınarak hijyenik şartlarda kesim yapılmasının doğru olacağını ifade eden Çevik, “Satın alınacak kurbanlık hayvanın pasaportu, nakil belgesi görülmelidir. Pasaporttaki numarayla kulak küpesindeki numara kontrol edilmelidir. Pasaportta kulak küpe numarası, hayvanın nerede yetiştirildiği, hangi ilde, hangi ilçede, hangi vatandaşa kayıtlı olduğu ve aşıları yazar. Yetkililerimiz de denetimlerini sürdürmeli, vatandaşlarımızın güvenli, kurban vasfı taşıyan kurban almalarını sağlamalıdır. Kurbanlık hayvan seçerken İslami şartlar yanında hayvanların hem sağlığına ve mutlaka veteriner sağlık raporu ve kulak küpesinin olmasına, ileri derecede gebe veya yeni doğum yapmış olmamasına dikkat edilmelidir. Keçinin bir yaşında, koyunun bir yaşını doldurmuş veya 6 aylık olup, bir yaşındaki gibi gösterişli olması şarttır. İnek, dana, tosun, boğa, manda ve düvelerin 2, devenin de 5 yaşını doldurmuş olması gerekir. Dış yüzeyi tüm noksanlıklardan ari ve semiz hayvan kurban edilebilir. Kondisyonu iyi, yuvarlak hatlı ve vücutta kemik çıkıntıları fark edilmeyen, çevresine tepki veren, arka bölümü ıslak olmayan ve dışkı bulaşmamış hayvanlar seçilmelidir. Tek gözü kör, topal, dişlerinin yarısı eksik; kulağı, boynuzu ve kuyruğunun çoğu olmayan, bir ayağı kesik, yaralı ya da kırık olan, meme uçları kopuk, burnu veya dili kesik ya da büyük bölümü olmayan, ölmek üzere olan, aşırı zayıf, hasta hayvanlar kurbanlık olmazlar.Kurbanlık alacak vatandaşların özellikle büyükbaş hayvanda gebe olma ihtimalini göz önünde bulundurarak dişilerden ziyade erkek olanları tercih etmesi daha isabetli olacaktır” diye konuştu.