Kuraklığa karşı çiftçi uygulamalı eğitilmeli

BM Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, kuraklığa karşı en önemli çözümün çiftçinin bilgilendirilmesi olduğunu belirterek, çiftçiye bilginin uygulamalı olarak aktarılması gerektiğini söyledi.

AKŞAM GAZETESİ

İklim değişikliğiyle birlikte artan kuraklık vakalarına karşı çiftçilerin daha bilinçli hareket etmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, su kaynaklarının yüzde 75'nin tarımda kullanıldığını ifade etti. Selışık, bu nedenle en çok su tasarrufunun tarım sektöründe yapılması gerektiğine dikkati çekerek, "Modern sulama tekniklerinin tarımda çok etkin bir şekilde kullanılması gerekiyor. Hatta daha ileriye gidip sadece bitkinin köküne verilen, bitkinin su ihtiyacını hissettiği anda büyüme düzeyine göre dijital çözümlerle sulama tekniklerinin kullanılması gerekiyor" diye konuştu.

KENDİSİ KARAR VEREBİLMELİ

Kuraklığa karşı her ürün grubunun farklı çözümleri olduğunu vurgulayan Selışık, "Kuraklığa karşı en önemli çözüm bilgi. Çiftçinin doğru bilgilendirilmesi ve uygulamalı şekilde o bilginin çiftçiye transferi çok önemli. Uygulamayı çiftçiyle yaptığınızda, ona doğru bilgiyi aktardığınızda, o seçeneğe artık kendisi karar verebiliyor. Destekleme paketini de koyduğumuzda, ürün de coğrafyaya ve iklime uygun olduktan sonra karar verilip yola devam ediliyor. Kuraklığa dayanıklı bitkiyi seçmek gibi bir karar verme aşamasındaysak eğer, çiftçiye doğru bilgiyi aktardığınızda, o seçeneğe de artık kendisi karar verebiliyor. Suyumuz yoksa belki kuraklığa dayanıklı bir türü ekerek verimi artırabiliriz. Yani bunların hepsini entegre ederek bilgiyi eğer çiftçiye ulaştırabilirsek işte orada bir güzel bir çözüm sunmuş olabiliriz" dedi.

İSRAFI AZALTACAK SİSTEM

Selışık, Türkiye'de çiftçilere yönelik yürütülen danışmanlık sisteminin geliştirildiğine dikkati çekerek, yerelde çözümler bulunmasının daha etkili olacağını kaydetti. Tüketicilerin yerelde tüketimlere yönlendirilmesi gerektiğine işaret eden Selışık, bunun gıda israfının azalmasına da katkı sağlayacağını dile getirdi.

ALTERNATİF YOL ATIK SULARIN YENİDEN KULLANIMI

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü ve ODTÜ İklim Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seven Ağır, atık su kullanımının yaygınlaşmasının tarımsal üretimi kuraklığa karşı daha dirençli hale getirebileceğini belirterek, "Arıtılmış suyun içerdiği besin maddeleri gübre ihtiyacını azaltırken, toprak verimliliğini artırabilir" dedi. Ağır, "İklim değişikliğinin etkisiyle kuraklık, düzensiz yağışlar ve sıcak hava dalgaları artıyor. Pamuk, mısır ve şeker pancarı gibi suya bağımlı ürünlerin üretimi giderek kırılgan hale geliyor. Bu durum yalnızca verim kayıplarına değil, ürün deseninde zorunlu değişimlere ve çiftçilerin ekonomik kırılganlığının derinleşmesine de yol açıyor. Dolayısıyla suyun verimli kullanımı ve alternatif kaynakların devreye alınması, artık yalnızca tarım için değil, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma açısından da kritik öneme sahip" diye konuştu. Ağır, bu bağlamda arıtılmış atık suyun yeniden kullanımının öne çıktığını belirterek, atık su kullanımıyla koşullara bağlı olarak yüzde 50 ila 80 su tasarrufu sağlanabildiğini söyledi.