Küçük arazilerde hünnapla büyük gelir... Bakımı kolay ve ilaç istemiyor

Edirne'de çiftçiler küçük arazilerini yüksek gelirli hünnap üretimiyle değerlendiriyor. Bakımı kolay, organik üretime uygun, ilaç masrafı olmayan ve çok su istemeyen hünnap ile çiftçinin geliri artıyor.

AKŞAM GAZETESİ

Küçük tarım arazileri bulunan Edirneli çiftçiler yüksek gelir elde etmek için hünnap üretimine yöneldi. Çeltik, ayçiçeği, buğday ve kanola üretiminin yoğun olarak yapıldığı kentte, eğimi yüksek ve küçük arazilerini tarıma kazandırmak isteyen üreticiler hünnaba ilgi gösteriyor. Bahçelere yaklaşık 5'er metre aralıklarla dikilen hünnap fideleri ikinci yıldan sonra ürün vermeye başlıyor. Olgunluğa ulaşan bir ağaçtan ortalama 25 kilogram ürün alınırken, dekarda yaklaşık 1 ton rekolte elde edilebiliyor. Verimsiz topraklarda da yetişebilen hünnap, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığıyla öne çıkıyor. Diğer meyve türlerine göre daha az budama, gübreleme ve işçilik gerektirmesi de çiftçilere önemli avantaj sağlıyor. Kentte irili ufaklı kurulan bahçelerle birlikte hünnap üretim alanı 100 dekarı geçti. Çinlilerin "ölümsüzlük meyvesi" olarak adlandırdığı hünnabın üretim alanları genişletilerek hem küçük arazilerin ekonomiye kazandırılması hem de üreticilerin gelirinin artırılması hedefleniyor.

TALEP SÜREKLİ ARTIYOR

İl Tarım ve Orman Müdürü İslam Köse, son yıllarda artan taleple birlikte hünnap üretim alanlarının Türkiye'de genişlemeye başladığını söyledi. Asya kökenli meyvenin Türkiye'de yaygınlaştığını belirten Köse, "İlimiz açısından alternatif ürünler arasına girmiş durumda. Asya kökenli bir bitki. Çin'de 'ölümsüzlük meyvesi' olarak geçiyor. Ege, İç Anadolu ve Trakya'da ekim alanları artıyor çünkü pazarda talep görüyor." dedi. Köse, hünnabın besin değeri yüksek bir meyve olduğunu, antioksidan özelliğinden dolayı ilgi gördüğünü ifade etti. Şifa deposu hünnabın üreticilerine yüksek gelir imkanı sunduğunu anlatan Köse, şunları kaydetti:"Kalp damar hastalıkları ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Artan pazar talebinden dolayı ilimizde de üreticilerimiz hünnap üretimine yöneldi."

ÇİFTÇİYE DESTEK VE EĞİTİM VERİLİYOR

Hünnap üretiminin yaygınlaşması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Köse, bu konuda eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını sözlerine ekledi. Üretici Ahmet Gündüz, hünnap üretiminin diğer meyvelere göre daha kolay olduğunu belirtti. Diğer meyve ağaçlarında kullanılan ilaçların hiçbirinin hünnaba uygulanmadığını dile getiren Gündüz, "Hünnap ağacı geç uyandığı için meydana gelebilecek don olaylarından da kendini koruyor. Soğuktan etkilenme riski ve bakım masfarları çok az. Bu da verimi yükseltiyor. Bu yıl pek çok meyve ağacı dondan etkilendi ama hünnap hiçbir zarar görmedi" diye konuştu.