KOSGEB'in kaynakları milli üretime seferber olacak

Yerli üretime verilecek teşviklere dikkat çeken Bakan Özlü, “Katma değerini 10 yılda, 2 katına çıkaracak, beş sektör belirledik. Başta KOSGEB olmak üzere, bütün kaynaklarımızı, milli üretim için seferber edeceğiz” dedi. 

Bilim  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, son bir yılda sanayi üretiminin yüzde 12.8 artış gösterdiğini belirterek, “Türkiye, sanayinin gücüyle büyümeye devam etmektedir. Güçlü sanayi demek, güçlü Türkiye demektir. Ülkemizin sanayide katettiği mesafeyi gösteren bir diğer güzel gelişme ise sanayide üretilen ürün çeşitliliğidir. Türkiye, sanayide üretilen ürün çeşitliliği bakımından Avrupa’da 7. sıraya yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

2023 HEDEFLERİNE ULAŞTIRACAK

Üniversitelerin de kendileriyle aynı dili konuşmasını, bilim ve teknoloji odaklı üretimi ön plana almasını beklediklerine işaret eden Özlü, “Kampuslerın ve binaların dışına çıkan, bir eli bilimde ve sanayide, diğer eli hayatın içinde bir üniversite istiyoruz. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştıracak en önemli enstrümanımız, sanayimizdir. Yüksek sanayi performansımız, 2018 yılında da, artarak devam edecektir” ifadelerini kullandı. Sanayi Bakanı Özlü, şu bilgileri verdi:

%100'ÜNÜ ÜRETECEĞİZ

“Avrupa Birliği Sanayi Ürünleri Listesi’nde yer alan toplam 3 bin 836 ürünün 2 bin 982’sini, yani yüzde 78’ini üretebiliyoruz. İnşallah önümüzdeki 5 sene içinde Avrupa’da üretilen bütün sanayi ürünlerinin, yüzde 100’ünü üretmiş olacağız.” 

Bilişim ve yazılım da eklendi

Özlü, şöyle devam etti: “Katma değerini 10 yılda, 2 katına çıkaracak, 5 odak sektör belirledik. Bu sektörler, kimya ve ilaç sanayi, gıda sanayi, elektronik ürünler, makine ve teçhizat, motorlu kara taşıtları sektörleridir. Bilişim ve yazılımı da teşvik kapsamına aldık. Ürünleri, vergi indirimi, kaynak tahsisi, teşvik ve muafiyetlerle destekleyeceğiz. Başta KOSGEB olmak üzere, kaynaklarımızı, yerli ve milli üretim için seferber edeceğiz.” 

15 milyar dolar'lık ithalatı bitirecek

Bakan Özlü, Türkiye’nin yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payını artırmak için kurulan, Yerlileştirme Yürütme Kurulu’nun, çalışmalarına başladığını aktardı. Özlü, şöyle konuştu: “Türkiye artık, yerli ve milli üretimi; bir sanayi politikası ve bir kalkınma politikası olarak benimsemiştir. Sanayide ve üretimde yerli ve milli olmak, bizim nazarımızda bir istikbal ve beka meselesidir. Yerli sanayide tarihi adımlar atacağız. Başlangıç olarak, ithalatımızda 15 milyar dolarlık paya sahip, 43 ürünü yerlileştirmek için teşviklerimizi başlattık.”