Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) sağladığı desteklerle girişimcilerin yanında olmaya devam ediyor. KOSGEB'in hayata geçirdiği "Girişimci Destek Programı İş Geliştirme Desteği"ne 10 Mayıs-28 Haziran döneminde toplam 3 bin 380 girişimci başvurdu. Kurullardan geçen 984 girişimci, 1 Ağustos'ta başlayan süreç kapsamında 15 Ağustos'a kadar jüriler tarafından değerlendirilecek.
1.5 MİLYON TL DESTEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, jüri değerlendirme sürecine ilişkin, "Artık girişimcilerimiz KOSGEB'e gelmeyecek, KOSGEB girişimcilerimize gidecek. KOSGEB girişimci seçmelerimiz 81 ilde devam ediyor" ifadesini kullandı.
Girişimci Destek Programı, "İş Kurma Desteği" ve "İş Geliştirme Desteği" olmak üzere iki ana başlıktan oluşuyor. İş Geliştirme Desteği kapsamında girişimcilere 1.5 milyon lira üst limit dahilinde, yüzde 80 destek oranıyla geri ödemeli imkan sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin lira daha ilave edilecek. Programa imalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler başvurabiliyor.
SON TARİH 30 AĞUSTOS
KOSGEB'in Girişimci Destek Programı İş Geliştirme Desteği 2024 yılı 2. Çağrı başvuruları da başladı. Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, "KOSGEB Girişimcilerini Seçiyor" mottosuyla yola çıkan KOSGEB, girişimcilerin projeleriyle kendilerini göstermelerini ve yeni kurulan işletmeleri destekleyerek sürdürülebilirliklerini sağlamayı amaçlıyor. 2024-2028 stratejileri doğrultusunda KOSGEB, Girişimci Destek Programı üst limitini 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkardı. Girişimci Destek Programı İş Geliştirme Desteği 2024 yılı 2. Çağrı başvuruları da 30 Ağustos'ta sona erecek.
GERİ ÖDEME 36 AY SONRA
KOSGEB sağladığı bu destekle girişimcilerin projeleriyle kendilerini göstermelerini ve yeni kurulan işletmeleri destekleyerek sürdürülebilirliklerini sağlamayı amaçlıyor. Uygulama kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanacak. Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak. İşletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.
KEK TAVASIYLA İHRACATÇI OLDU
Karaman'da yaşayan Ali Rıza Aksoy da KOSGEB'den aldığı destek ve kendi birikimiyle girişimci olan isimler arasında yer alıyor.
7 yıl önce endüstriyel kek tavaları üretimine başlayan 46 yaşındaki Aksoy, 7 ülkeye ihracat yapıyor. Pazar payını büyütmek isteyen Aksoy, 300 metrekare alanda kurduğu işletmesini, bugün 4000 metrekare alana çıkardığını ve 40 kişiye istihdam sağladığı söyledi. KOSGEB'ten aldığı destekle doğum günü aksesuarı ve kapı süsü üreten 2 çocuk annesi Kayserili Serap Melekoğlu da ev aksesuarları alanında üretimini sürdürerek 14 kişiye istihdam sağlıyor.
Kayserili Serap Melekoğlu KOSGEB'den aldığı destekle ev aksesuarları üretmeye başladı.