Körfez’de balık çeşitliği artacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Balıklandırma Projesi'yle birlikte İzmit Körfezi'ndeki mevcut balık çeşitliliğini arttırmayı hedefliyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından İzmit Körfezi’ndeki mevcut balık tür ve çeşitliliğinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunarak sürdürülebilir kılınması ve halkın denizden faydalanmasına katkı sağlanması amacı ile “İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi Fizibilite Raporu” hazırlatıldı. 

Bu rapor doğrultusunda balıklandırma çalışmalarını beraber yürütmek üzere Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz arasında protokol imzalanmıştı. İmzalanan protokol kapsamında TAGEM’e bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) sorumluluğunda İzmit Körfezi’nde geçtiğimiz hafta çalışmalara başlandı. İzmit Körfezi’nin her iki sahil hattı boyunca saha incelemelerinde bulunuldu. 

Ereğli, Karamürsel, Hereke, Tavşancıl ve Eskihisar Su Ürünleri Kooperatiflerine ziyaret edilerek birlik başkanı, kooperatif başkanları ve üyeleri ile görüş alışverişi yapılarak proje hakkında bilgilendirme yapıldı. Bu ön çalışma sonrasında İzmit Körfezinin mevcut biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesi ve Körfez’de balıklandırmada kullanılacak olan yavru kalkan balıklarının üretimi amacı ile damızlık kalkan balığı temini için çalışmalar yapıldı. 

İzmit Körfezi’nin Başiskele, Ulaşlı, Karamürsel, Kirazlıyalı, Hereke ve Eskihisar kıyılarında belirlenen 5 ayrı lokasyonda farklı derinliklerde örnekleme gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarda istavrit, barbun, tekir, mezgit, vatoz, kalamar, kırlangıç, mazak, kalkan, pisi, dil balığı, trakonya, iskorpit, mahmuzlu camgöz köpekbalığı, deniz yıldızı türleri, kaya balığı türleri karides ve farklı yengeç türleri gibi ekonomik ve biyo-ekolojik öneme sahip türler örneklendi. Temin edilen damızlık kalkan balıkları ise; canlı olarak Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Deniz Balıkları Kuluçkahanesine götürülmek üzere muhafazalı kaplara alınarak Trabzon’a nakil edilmesi sağlandı. Üretimi enstitüde gerçekleştirilecek olan yavru kalkan balıkları istenen büyüklüğe geldiğinde markalanarak İzmit Körfezi içerisinde belirlenecek uygun alanlardan deniz ortamına bırakılacak. 

İzmit Körfez’inde gerçekleştirilecek olan proje ile; Körfez’in biyo-ekolojik çeşitliliğinin belirlenmesinin yanı sıra toplumsal farkındalık ve çevre bilinci oluşturulması yine ilerleyen dönemde ticari balıkçıların sosyo-ekonomik durumlarına ve böylelikle kentin turizm potansiyeline de katkı sağlaması hedefleniyor. (İHA)