KOBİ’lerin yatırımlarının artması için faiz düşmeli

TÜMSİAD Ankara Şube Başkanı Abbas Demirbaş'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz çıkışına destek: ''KOBİ’ler için faizler çok yüksek. Yatırıma yönelik kaynakları kullandırmak lazım. KOBİ'lerin önü açılmalı.''

MİRAY ÇİMEN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Faiz oranlarını aşağı düşürmedikten sonra yatırım yapılabilir mi? Öncelikle yüksek faizden yatırımcıyı kurtaracaksın ki yatırımlar yapılabilsin. Proje bazlı yatırım teşvik sistemi bu ihtiyacın neticesi olarak ortaya çıkmıştır” ifadelerine, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği’nden (TÜMSİAD) destek geldi. TÜMSİAD Ankara Şube Başkanı Abbas Demirbaş, “Yatırım yapabilecek pozisyonda değiliz. Faizler çok yüksek. KOBİ’lerin üretimini destekleyecek bir takım önlemler alınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. TÜMSİAD Ankara Şube Başkanı Demirbaş, AKŞAM Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı’yı ziyarette bulundu.

KÜÇÜK ESNAFI DA BÜYÜTÜR

Demirbaş, “KOBİ’ler için faizler çok yüksek. Şu an yatırım yapabilecek pozisyonumuz yok. Yatırım yapabilecek pozisyonda KOBİ’leri büyütürsek, KOBİ’lerin önü açılırsa ister istemez ekonomiye yansımış olacak. Küçük esnaf da kendini büyütmüş olacak. Faizleri düşürmeleri lazım. Yatırıma yönelik kaynakları kullandırmak lazım. Kaynakları günü birlik döngüden ziyade yatırıma yöneltmeleri lazım. KOBİ’lerin üretimini destekleyecek bir takım önlemler alınmal” dedi.

Kurumsallaşma kültürü gelişmeli

KOBİ’ler olarak kurumsallaşma yolunda adım atamadıklarını kaydeden TÜMSİAD Ankara Şube Başkanı Abbas Demirbaş, “Aile şirketi kurmuş, belirli bir büyümeye gelmiş. Büyümeden sonra hep ‘Kontrol bende olsun’ derseniz kalıyorsunuz. Parçalanmaya başlıyor, küçülmeye başlıyor. Yok olup gidiyor. Kurumsallaşma kültürümüzü de biraz geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Teşviklerin katkısı önemli

Süper teşvik olarak adlandırılan paketin önemli olduğunu kaydeden Demirbaş “Teşviklerin etkisi olur ama tabana yayılmaz. Yüzde 70’in yerli olma şartı avantaj getirdi. Yüzde 70 tabana, KOBİ’lere yayılırsa biraz daha hareketlenir” diye konuştu. İmalatın ticarileşmeye dönmesi gerektiğini kaydeden Demirbaş, “Bizim öyle KOBİ’lerimiz var ki ‘Sen bunu yap ben sana bunun alım garantisini veriyorum’ yapabilecek kapasitede. Süper teşviklerin buna çok büyük etkisi olur. Yeni teşvikin en büyük önemi bu. Gerektiği zaman maddi destek, SSK, vergi desteği verecek."