KOBİ’lere %70’i geri ödemesiz destek  

Başbakan Yıldırım, ‘teknolojik KOBİ’lere yeni bir kredi müjdesi açıkladı: % 70’i ödemesiz, % 30’u geri ödemeli olmak üzere destek verilecek.

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, stratejik ürün destek programıyla, yerli ve milli ürünlerin ayrıca destekleneceğini bildirdi. Yıldırım, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, üst üste reform niteliğinde çok önemli düzenlemelere imza attıklarını söyledi. Esnafa geçen hafta 10 milyar liralık yeni kredi imkanından bahsettiğini anımsatan Yıldırım, KOBİ’lere de yeni bir kredi imkanı getirdiklerini söyledi.

Teknoloji vurgusu

Teknoloji düzeyi yüksek ürün ve yatarımlara yönelen KOBİ’lere yüzde 70’i ödemesiz yüzde 30’u geri ödemeli olmak üzere destek sağlanacağını belirten Yıldırım, “Amaç katma değeri yüksek ürünlere KOBİ’leri yöneltmek. Pahada ağır yükte hafif ürünleri üretmek ve daha çok kazanmak. Daha çok kazanınca ülke de daha çok kazanacak. Toplam destek tutarı her bir KOBİ için 5 milyon TL. Özel bir ürün olursa bu iki katına kadar da çıkabilecek. Buna Teknolojik Yatırım Destek Programı diyoruz. Başvurular geçen hafta itibarıyla başladı” bilgisini verdi.

BAŞVURU 15 GÜN SONRA 

Geçen ay KOBİ’lerin teknoloji üretim altyapısını geliştirmek için KOSGEB ve KOBİ Geliştirme Programı’nı da başlattıklarını hatırlatan Yıldırım, şu ana kadar 8 bin 355 başvuru aldıklarını, kısa sürede 500 milyon lira desteğin KOBİ’lere verilmiş olacağını kaydetti. Yeni destek sistemi olarak stratejik ürün desteği planladıklarını da söyleyen Yıldırım, “Bu programda da yerli ve milli ürünler ayrıca desteklenecek. Yerli katkısı ne kadar fazlaysa, patentiyle, mülki fikri haklarıyla tamamen milli bir ürün varsa, bunlara ayrı bir destek programını da hayata geçiriyoruz” dedi. KOBİ’lerin ithal ettiği ürünleri ürettikleri takdirde, yerlilik, millilik oranını artırmaları halinde bu destekten faydalanabileceklerini ifade eden Yıldırım, stratejik ürün destek programına müracaatların da 15 gün sonra alınmaya başlanacağını ifade etti. 

‘Plaka tanıma’ başlıyor

Gümrük kapılarının adeta ‘vitrin’ niteliğinde olduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti: “Özellikle kara gümrük kapılarımız, gelen giden bütün araçlar, yarın (bugün) itibarıyla artık otomatik plaka okuma ve kaydetme sistemiyle çalışacak. 17 sınır kapımızda kurulan bu sistem faaliyete geçecek. Yabancı dilde yazılı plakalar için de anında çeviri var.” 

Büyümede dünyayı sollayacağız 

Türkiye’nin senenin ilk yarısında yüzde 5’in üzerinde büyüdüğünü hatırlatan Yıldırım, “İnşallah bu yıl sonu itibarıyla büyümemiz belki de 7’ye yaklaşacak. Bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye gelişmiş 20 ülke içinde en fazla büyüyen ülke olacak” dedi. 

Tarıma 25 milyar kaynak 

Yıldırım, 2018 bütçesinde, tarım sektörüne 25 milyar lira kaynak ayırdıklarını aktararak, şöyle konuştu: “Eğer biz, 2002’deki şekilde 15 yıl boyunca faiz ödeseydik yaklaşık 1.9 katrilyon faiz ödeyecektik. Ödediğimiz faiz miktarı 3’te 1’in altına düştü.”

Taşeron meselesi bu yıl bitecek 

Başbakan Yıldırım, gruptaki partililerin ‘Taşeron sizden kadro bekliyor’ sözleri üzerine “O iş bitti, tamam; eli kulağında. Bakanlarımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Maliye Bakanımız çalıştılar getirdiler, bugün yarın inşallah devreye girer, merak etme. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzuu bitmiş oluyor” açıklamasında bulundu. 

2018’de 5 bin engelli işe alınacak

Yıldırım, “Engellilere yeni yılda bir de müjde vermek istiyorum. Önümüzdeki sene 5 bin engelli kardeşimize iş vereceğiz” dedi. Bu müjde üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, şu açıklamayı yaptı: “15 yıl boyunca engelli istihdamı temel önceliğimiz oldu. Ağustos ayı itibarıyla; 9 bin 787 engelli vatandaşımız kamuda, 91 bin 783 vatandaşımız özel sektörde olmak üzere toplam 101 bin 570 engelli vatandaşımız çalışıyor.”