Türkiye’de enerji tasarrufu potansiyellerinin ortaya çıkarılması amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası iş ortaklığında hayata geçirilen ‘Enerji Verimliliği için Danışmanlık Hizmetleri Projesi’ devam ediyor.
Proje kapsamında İstanbul ve Kocaeli’deki KOBİ’ler, "Enerji Verimliliği" seminerinde bir araya geldi. Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Enerji verimliliği bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması, teşvik programlarını artıracak yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, enerji verimliliği finansman mekanizmalarının iyileştirilmesi ve bu alandaki tüm paydaşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına duyulan ihtiyaçların karşılanmasının hedeflendiği projede KOBİ’ler öncelikli sırada yer alıyor. KOBİ’lerin örnek teknolojik gelişmeler ışığında enerji verimliliğine yönelik ekipman ve uygulamaları tanımaları, gerçekleştirilecek ücretsiz enerji etütleri ile enerji verimliliği sağlayacak projelerin nasıl başarılı yatırımlara dönüştürülebileceği hakkında bilgi sahibi olmaları, yine enerji verimliliği etütleri gerçekleştirilen firmaların Dünya Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi bankalar aracılığı ile uygun koşullara sahip kredi imkânlarıyla yatırım finansmanına kolaylıkla erişebilmeleri sağlanarak; işletmelerinde enerji verimliliği uygulamalarını yaygınlaştırmalarına destek olunuyor” denildi.
Bu doğrultuda sanayi odaları ile işbirliği içerisinde organize edilen KOBİ’lere dönük enerji verimliliği bilgilendirme seminerlerinin hayata geçirildiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Haziran 2016 ayından itibaren Ankara, Eskişehir, Adana ve İzmir Sanayi Odalarında düzenlenen seminerler Eylül ayında İstanbul Sanayi Odası ve Kocaeli Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde devam etti. Sırasıyla 27 Eylül ve 29 Eylül 2016 tarihlerinde yapılan bu etkinliklerde projenin kısa tanıtımı, AB’de ve Türkiye’de enerji verimliliği politikaları, enerji verimliliği iyileştirmelerinden nasıl faydalanılacağı, enerji verimliliği fırsatlarının belirlenmesi, enerji etütleri ve etüt yöntemlerinin başarılı yatırımlara nasıl dönüştürüleceği, enerji verimliliği yatırımlarının nasıl finanse edilebileceği ve ESCO konsepti konularında katılımcılar bilgilendirildi. Yoğun ilgi ile takip edilen seminere makine, kimya, petrokimya, metal, elektrik, inşaat, otomotiv, mühendislik, enerji ve danışmanlık sektörlerinden firma temsilcileri katılım gösterdi. Proje teknik yardım danışman ekibinden Eğitim Uzmanı Mustafa Salman’ın proje ile ilgili bilgilendirme konuşması yapmasının ardından seminer, Teknik Uzman Onur Ünlü’nün enerji etütleri, Türkiye'de ESCO geliştirme, gelecek perspektifleri sunumu ile devam etti. Finans Uzmanı Hatice Çavdar da Türkiye’de enerji verimliliği finansmanı düzenlemeleri, devlet destekleri; uluslararası finans kuruluşları üzerinden finansman olanakları ve banka finansmanı hakkında paylaşımda bulundu.”