KOBİ ve ihracatçılara finansman paketleri artacak

“Nakdi kredileri gelecek yıl % 15 artırmayı, büyük kısmını KOBİ ve ihracatçılara kullandırmayı hedefliyoruz” diyen Halkbank Genel Müdürü Arslan, KOBİ ve ihracatçılar için finansman paketlerini artıracaklarını söyledi. 

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, ekonominin ve ihracatın finansmanında alternatif finans tekniklerinin, alternatif kuruluşların ve güçlü bir ekosistemin önemli olduğunu belirterek, bunları bir araya getirmeden tek sorunun finansman olduğunu düşünmenin gerçekçi bir yaklaşım olmadığını söyledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen Türkiye İhracat Haftası’nda ‘İhracatın Finansmanı’ başlıklı panelde konuşan Osman Arslan, KOBİ ve esnaf denince akla Halkbank’ın geldiğini bildirdi.

2018’DE YÜZDE 15 ARTACAK 

Arslan, şunları kaydetti: “Halkbank olarak portföyümüzdeki KOBİ müşterilerimizin ihracat ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) devreye girmesiyle birlikte ciddi anlamda teşvik edici bir takım gelişmeler sağladık. Yaklaşık 190 milyar liralık bakiyeye ulaşan nakdi kredilerimizi, gelecek yıl yüzde 15 artırmayı, bunun büyük kısmını KOBİ’lere ve ihracatçılara kullandırmayı hedefliyoruz. Halkbank olarak bundan sonra KOBİ’ler ve ihracatçılara yönelik finansman paketleri artırmayı düşünüyoruz. KGF ile bir ivme yakaladık.”

40 milyar dolara çıkacak

TÜRK Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da, geçen yıl 33 milyar dolar olan finansman sağlama hedefini yıl sonunda 40 milyar dolara çıkarma planıyla yola çıktıkları bildirdi. İhracatçılara doğrudan finansman, nakit ve sigorta sağladıklarını bildiren Yıldırım, “Geldiğimiz 10 ay sonunda da 32,5 milyar dolardayız. Bu şu anlama geliyor; zaten geçtiğimiz yılın tamamında gerçekleşen 33 milyar dolara, neredeyse 10 ayda yaklaştık. Yüzde 16’nın biraz üzerinde, geçtiğimiz yıla göre dolar bazında daha fazla destek sağlamayı becerdik” dedi.

Küresel bankalarla işbirlikleri

DIŞ ticaret finansmanı için muhabir bankacılık ağının geniş olması gerektiğine dikkati çeken Arslan, Türk bankalarının küresel bankalarla ciddi entegrasyon içine girdiğini belirterek, küresel bankalarla ciddi işbirlikleri yaptıklarını ve muhabir banka sorununu aştıklarını kaydetti. Arslan, bankaların hedef ülkelerde banka satın alıyor olmasının Türk iş adamların bu ülkelerde cesaretle ticaret yapmasını teşvik ettiğini dile getirdi