YELDA GÖKDAĞ
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin soru önergelerini yanıtladı. Bakan Özlü, konuşmasında “yıllık net satışı veya mali bilançosu üst sınırı 40 milyon TL olan işletmeler için kullanılan ‘KOBİ’ tanımının değişmesine ilişkin yeni bir çalışma yürüttüklerini kaydederek, “Bu 40 milyonu artıracağız ama bunun ne olacağını biliyorsunuz Bakanlar Kurulu karar verecek. Biz Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz. Bir çalışma yaptık, çalışmamız hazır” diye konuştu. Şirketlerin KOBİ tanımı kapsamına girebilmesi için ciro sınırının 125 milyon TL’ye yükseltilmesi bekleniyor.
BAKANLAR KURULU’NA GİTTİ
Özlü, TBMM’de şu mesajları verdi: “KOBİ tanımında bir çalışma yaptık. Biz Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz. Nihai kararı onlar verecek. 2017 yılında 274 bin KOBİ’ye 6,7 milyar lira kredi verdik. Ayrıca, genç girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ’lerimizin markalaşması, AR-GE faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla KOSGEB bütçesine ayırdığımız kaynağı geçen yıla göre yüzde 60 oranında artırdık ve 1,7 milyar liraya çıkardık.”
47 bin işletme destek aldı
KOSGEB’ten girişimcilik desteği alan işletme sayısının 46 bin 927 olduğunu ifade eden Özlü, “Bu desteği alan işletmelerden yalnızca 1625 tanesi işletmesini kapatmış. Bu da destek alanlar içerisinde yüzde 3,5’luk bir kesimi oluşturuyor. Geri ödemeli olarak destek alan 3 bin 682 işletme var. Bu işletmelerdense yalnızca 90 tanesinin vadesi geçmiş borcu bulunuyor. Bu da destek alanların yüzde 2,4’lük kısmını oluşturuyor” dedi.
Kahvehaneler kapsam dışında
KOSGEB Hukuk Müşavirliğince haciz yoluyla tahsil edilen dosya sayısının 55 olduğunu ifade eden Bakan Faruk Özlü, “Bu istatistiki veriler, KOSGEB’den hibe veya teşvik alan işletmelerin hayatta kalma ve borçlarını geri ödeme oranlarının son derece yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Ancak kıraathaneler, kahvehaneler bu kapsama dâhil olmadığından KOSGEB desteklerinden istifade edemiyor” diye konuştu.