KOBİ kredilerindeki payı % 14,4’e yükseldi

Üreten, ihracat yapan ve istihdam sağlayan firmalara kullandırdığı kredilerle Türkiye ekonomisinin en büyük destekçilerinden olan Halkbank, KOBİ kredileri alanındaki pazar payını da yüzde 14,4’e ulaştırdı. 

Halkbank 2016 yılının sonuna göre gayri nakdi kredilerini de içeren toplam kredilerini yüzde 20,4 artırarak 248,2 milyar TL’ye taşıdı. Bankanın KOBİ kredilerinin de dâhil olduğu nakdi ticari kredileri, aynı dönemde yüzde 21,4 artış göstererek 153,5 milyar TL’ye yükseldi. Halkbank, KOBİ kredileri alanındaki pazar payını da yüzde 14,4’e taşıdı. Banka nakdi kredilerde sektörün 4. büyük bankası konumuna geldi. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan yılın ilk yarısında yüzde 5’in üzerinde büyüyen ekonomide istikrar ve güven ortamı üçüncü çeyrekte de sürerken, bankacılık sektörünün finansal kaynaklarını kredilendirme faaliyetlerinde kullanmaya devam ettiğini söyledi.

KGF’DE 20 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Ekonomideki olumlu tabloda, KOBİ’lerin finansmana erişiminde teminat kolaylığı sağlayan Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu Kefaleti uygulamasının önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Osman Arslan, açıklamasına şöyle devam etti: “Biz her şeyden önce bir KOBİ bankasıyız. Bu alandaki liderliğimizi Hazine Destekli KGF Kefaleti kullanımlarında gösterdiğimiz performansla da devam ettirdik. Eylül itibarıyla KGF kefaletli kredi kullandırımında, 20 milyar TL’yi aşarak tüm bankalar arasında ilk sırada yer aldık.”

Finansal kaynaklarını çeşitlendiriyor

Reel sektöre verdikleri kesintisiz desteği sürdüreceklerini belirten Arslan şunları söyledi: “Tahvil ihracıyla hem kaynak çeşitliliği artırdık, hem de vade uyuşmazlığını azaltmış olduk. Yatırımcılarımızın mevduat yatırım alışkanlıklarını, daha iyi getiriyle uzun vadeye yönlendirmeleri konusunda alternatif ürünler geliştirmek istiyoruz. İleride halka arz şeklinde bir sermaye benzeri tahvil ihracı yaparak, bir ilke imza atmayı planlıyoruz.” 

1.6 milyon esnafa destek veriyor

Halkbank’ın kuruluş amacına uygun olarak esnaf ve sanatkârlara yönelik yenilikçi ürünler sunmaya devam ettiğini belirten Osman Arslan, şunları söyledi: “Yeni yaptığımız düzenlemeyle bankamız tarafından esnaf ve sanatkârlara sunulan işletme kredisi üst limiti 200 bin TL’ye çıkarıldı. Bankamız, ekonomiye destek misyonuyla son 15 yılda, 1.6 milyonu aşan esnaf ve sanatkâra 71.3 milyar TL Hazine Faiz Destekli Kredi kullandırdı.”