‘Katma değerli ihracata yoğunlaşalım' çağrısı

Ekonomi için ihracat vurgusu yapan Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir, özellikle katma değerli ürünlerin ihracatına yoğunlaşılması ve hammadde yatırımlarına da ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, ekonomide kurtuluş yolunun ihracattan geçtiğini söyledi. Her firmanın ürettiğinin en az yarısını ihraç etmesi gerektiğini ifade eden Sarıbekir, özellikle katma değerli ürünlerin ihracatına yoğunlaşılması gerektiğini belirterek, hammadde yatırımlarına da ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Sarten Ambalaj'ın da CEO'su olan Sarıbekir, 50'nci yıllarını kutladıklarını belirterek, 2030'da 1 milyar dolarlık bir ambalaj şirketi olma hedefi koyduklarını ancak en geç 2026'da bu hedefe ulaşabileceklerini kaydetti.

2030'DA 30 FABRİKA

Bu yılı 700 milyon dolar ciroyla bitireceklerini öngördüklerini anlatan Sarıbekir, şunları söyledi: "Fabrika yatırımlarımız devam ediyor. Her sene bir fabrika kurarak 2030'a 30 fabrikayla girmeyi hedefliyoruz. Bu yıl Çerközköy'de bir fabrika kurduk. Son olarak Niğde'de bir fabrika yatırımına başladık, 2023'ün nisan-mayıs aylarında fabrikayı açmayı planlıyoruz. Niğde ve çevresi tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişeceği yerler olacak."

YURTDIŞINDA HAMLE

Yurtdışında ana iş kolları olan metal ambalajda büyümeye devam edeceklerini anlatan Sarıbekir, şirket satın alma fırsatlarını da sürekli takip edeceklerinin altını çizdi. Sarıbekir, "Avrupa dahil yakın coğrafyada ve Amerika'da direkt bir rakibimiz olursa bu firmayı satın almak isteriz. Üretmediğimiz ambalaj kalemlerinde şirket satın almaları yapabiliriz" diye konuştu.

ATIK İTHALATI KADEMELİ AZALTILMALI

Aynı zamanda Ambalaj Sanayicileri Derneği başkanı olduğunu da hatırlatan Sarıbekir, bütün ürünlerin ambalaj içerisinde satılması gerektiğini belirtti. Sarıbekir, "Yere atarsan kirletirsin, geri dönüşüme atarsan tekrar kullanabilirsin" dedi. Türkiye'nin plastik atık ithalatına da değinen Sarıbekir, "Bir miktar ithalat yapılması doğru ama sanayiyi bir an önce geliştirip ithalatı durdurmak lazım. Her sene yüzde 20 azaltılarak iptal edilebilir" dedi.

MESLEK LİSELİLERE İSTİHDAM

Dünyanın hemen her yerine ihracat yaptıklarını ve her sene bir fabrika kuracak kadar büyüdüklerini kaydeden Zeki Sarıbekir, yetişmiş eleman konusunun ise sıkıntı olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Sarıbekir, şöyle konuştu: "Gençleri yetiştirmemiz gerekiyor ve bu anlamda meslek liseleri çok önemli. Şu anda meslek liseli gençlere üniversitelilerden daha fazla değer veriyoruz. İşin tekniğini öğrenen lise mezunu çocuklara çok iş var." Sarıbekir, Sarten'de 3200 kişinin çalıştığını ve bu rakamın yeni fabrikayla birlikte 3500 kişiye ulaşacağını da sözlerine ekledi.