AKŞAM GAZETESİ
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) yöneticileri basın mensuplarıyla iftar programında bir araya gelerek, sigorta ve bireysel emeklilik sektörünün 2024 yılı teknik sonuçları ve 2025 yılı beklentilerini paylaştı. TSB Başkanı Uğur Gülen sigorta sektörünün 2024'te 838 milyar lira prim üretimi gerçekleştirdiğini ve 2025'te sektör için yüzde 35-40 arasında büyüme beklentisi olduğunu açıkladı. Sektördeki son gelişmeler hakkında bilgi veren Gülen "Kasko prim üretim payı 2022'de yüzde 19 seviyelerindeyken 2024'te yüzde 13'lere kadar geriledi. Aynı dönemlerde yangında prim üretimi ise yüzde 12'den yüzde 15'lere yükseldi. Bu dönemde sağlık harcamalarındaki yükselişin etkisiyle sağlık tarafında da yüzde 3'lük bir artış söz konusu" dedi. 2024'te öz sermaye büyüklüğünün yüzde 74 artışla 265.3 milyar liraya ulaştığı bilgisini veren Uğur Gülen, "Bu gelişme, sigorta şirketlerinin uzun vadeli yükümlülüklerini karşılama kapasitesini de güçlendirdi. En sevindirici gelişmelerden biri ise motor, sağlık ve yangın gibi ana branşlarda poliçe sayımızın artıyor olması" ifadelerini kullandı.
TRAFİKTE ZARAR ARTIYOR
TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar ise trafik sigortasındaki maliyet baskısına dikkati çekerek, "Zarar artmaya devam ediyor. 2023'te 13,9 milyar lira teknik zarar açıklayan branşta 2024 sonunda bu zararın 34,9 milyar liraya yükseldiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı. Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Neciboğlu da sektörün teknik kârlılığının arttığına dikkati çekerek, "2024'te sektörün tamamında teknik kâr bir önceki yıla göre yüzde 69 artarak 103.6 milyar liraya ulaştı. Bu kârın 84 milyar lirası hayat dışı branşlardan, 19.6 milyar lirası hayat ve emeklilik branşından elde edildi" bilgilerini verdi.
GERÇEK BÜYÜME BU YIL OLACAK
Sektörün bilanço gücünü artırmaya devam ettiğini vurgulayan Uğur Gülen, "2024'te sigorta sektörümüzün toplam aktif büyüklüğü yüzde 61 artarak 2.29 trilyon liraya ulaştı. Bu büyüme, sigorta şirketlerinin finansal istikrarını güçlendirdi ve sürdürülebilir büyüme için önemli bir temel oluşturdu" değerlendirmesinde bulundu. TSB Başkanı Gülen, sermaye yapısını daha verimli yönetebilmek için yeni finansal araçlar ve yatırım stratejileri geliştirdiklerini belirterek, "Sektörde enflasyonun etkisinin azalmasıyla birlikte gerçek büyüme rakamları bu yıl ortaya çıkacak" dedi.
BES'TE 18 YAŞ ALTI 1.4 MİLYONA ULAŞTI
TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez ise Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) toplam katılımcı sayısının OKS (Otomatik Katılım Sistemi) dahil 17 milyonu aştığını söyledi. Nüfusun yaşlanmasına dikkati çeken Türkölmez, BES'te 18 yaş altındaki katılımcı sayısının 1.4 milyon civarında ve toplam fon büyüklüğünün ise 34,4 milyar lira seviyesinde olduğunu söyledi. Türkölmez "Toplam fon büyüklüğü de OKS ve devlet katkısı dahil 1.4 trilyon liraya ulaştı. Bu rakamlar, sistemin hem büyük bir katılım sağladığını hem de fon büyüklüğünün güçlendiğini gösteriyor" diye konuştu.