Karbonsuzlaşma Türk firmaları için fırsat

Bain & Company, ‘Net Sıfır İçin Son Çağrı: Türkiye'de Zorlukların Ardındaki Fırsatı Yakalamak' adlı raporunu duyurdu.

SERDAR SAĞLAM

Bain & Company, Türkiye'nin karbonsuzlaşma ve iklim adaptasyonu hedeflerine ulaşma yolundaki durumunu ortaya koyan 'Net Sıfır İçin Son Çağrı: Türkiye'de Zorlukların Ardındaki Fırsatı Yakalamak' adlı raporunu duyurdu. Rapora göre, Türkiye'nin gelişmekte olan ekonomisi karbonsuzlaşma için bir zorluk oluşturmayı sürdürüyor, ancak bu aynı zamanda bir fırsat anlamına da gelebilir. Rapor, karbonsuzlaşmanın olgun ekonomiler için genellikle yeniden yatırım yapma ve adaptasyon demek olduğunu ifade ederken, gelişmekte olan ekonomilerin ise tasarlayacakları yeni sistemler sayesinde ilerlemeyi hızlandırabileceklerine dikkat çekiyor.

SEKTÖR İLGİSİ ARTIYOR

Bain & Company Güney, Doğu Avrupa ve Ortadoğu Bölge Direktörü ve Türkiye Yönetici Direktörü Roberto Prioreschi ile Bain & Company Türkiye Ortağı Armando Guastella, AKŞAM'a raporu değerlendirdi. Guastella, "Türkiye'de Paris Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte karbonsuzlaşma eksenli çalışmalarımıza daha fazla ağırlık vermeye başladık. Bankacılık ve enerji gibi sektörlerin yanı sıra endüstri sektörleri ile de oldukça yakın çalışıyoruz. Örneğin; otomotiv, çelik, alüminyum, kimya, havacılık, plastik sektörleri gibi ihracat yapan ve sürdürülebilirlik alanında gündemde olan yeni düzenlemelerden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenen endüstri ve ileri üretim sektörlerini sayabiliriz" diye konuştu.

AVANTAJ SAĞLIYOR

Sürdürülebilirlik konusunda gerçekleştirilen projelerin ekonomiye çok önemli katkısı olacağını belirten Armando Guastella, "Yapılan araştırmalar bu pozitif etkiyi net bir şekilde ortaya koyuyor. Geçiş ve yatırım hedeflerini uygun şekilde yöneten bir şirket yeni pazarlara girişte büyük avantajlara sahip olacak. Yine, bu alanda atılacak doğru adımlar şirketlere özellikle yeni ürünler geliştirmede ve ihracat pazarlarında ciddi avantaj sağlayacak" diye konuştu.