Kara Kıta ile kazan-kazan stratejisi! Türk iş dünyası Afrika'ya kilitlendi

Afrika'ya ticaret hacmi geçen yıl 40,7 milyar dolara yükselen Türkiye, 12 Ekim'de gerçekleştirilecek Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu'na odaklandı. Etkinliğe Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak.

Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde, Afrika Birliği koordinasyonunda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu'nun (TABEF) dördüncüsü, 12-13 Ekim'de İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı bekleniyor.

HEDEF 75 MİLYAR DOLAR

Forumda DEİK, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Komorlar Birliği Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Azali Assoumani'yi ağırlayacak. Dünyanın dört bir yanına yayılmış 152 İş Konseyi ile Türkiye'nin ülkeler arası yatırım ve ticaretini artırmak için üstlendiği ticari diplomasi faaliyetlerini sürdüren DEİK, gündemini Afrika'ya odakladı. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki toplam ticaret hacmi 2003'te 1,35 milyar dolar iken geçen yıl 40,7 milyar dolara yükseldi. 2023 sonunda Afrika kıtasındaki toplam ticaret hacmi hedefi ise 50 milyar dolar ve daha sonrasında bu hedef 75 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye, Afrika'nın entegrasyonu, ekonomik kalkınması ve sanayi gelişimi için önemli bir stratejik ortak olarak Afrika ülkeleriyle kazan kazan ilkesi kapsamında ekonomik ilişkilerini geliştiriyor. Türkiye'nin Afrika'ya ihracatındaki değişim küresel eğilim ile benzerlik gösteriyor. Türkiye'nin Afrika'ya ihracatı 2021 yılı itibarıyla yeniden ivme kazanarak 21,2 milyar dolara, 2022'de ise 23,6 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin Afrika'dan ithalatı ise 2022 yılında 9,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

3 BİNDEN FAZLA KATILIMCI

Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu'na Afrika Kalkınma Bankası (AfDB), Afrika Eximbank, Türk Exim bank, uluslararası ve bölgesel finans kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları, DEİK Türkiye Afrika iş konseyleri başkanları başta olmak üzere, tüm Afrika ülkelerinden ve Türkiye'den 3 binden fazla iş insanının katılması bekleniyor.

3.4 TRİLYON DOLARLIK SERBEST TİCARET

Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu'nun ikinci günü gerçekleştirilmesi planlanan "Türkiye-Afrika Kadın Liderler Diyaloğu" platformunda, Türk ve Afrikalı iş kadınları, iş dünyasının çehresini değiştirmedeki deneyimlerini aktaracak, işbirliği alanlarını ve kadınların yönetimde daha fazla yer almalarının nasıl teşvik edileceğini tartışacak. En büyük küresel serbest ticaret bölgesi olan Afrika'nın 1,3 milyar nüfuslu ve 3,4 trilyon dolarlık bir serbest ticaret pazarı oluşturması bekleniyor. AfCFTA'nin Afrika içi ticareti yüzde 50 artırması ve dünyaya 76 milyar dolar ek gelir sağlaması bekleniyor.