Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tandırda üretilen ve uzun süre tazeliğini koruyan ekmek, Bitlis'teki kadınlar için yeni iş sahası oldu.
Kentte yüzyıllardır yaşatılan tandır ekmeği geleneği, Bitlisli anne ve kızının girişimleri sonucu piyasaya sunuldu.
Anne Elfesya ve kızı Sibel Toktaş'ın açtığı iş yerinde satışa sunulan tandır ekmeğine, vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
Sibel Toktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesinin tandır ekmeyi yapmayı bildiğini ve bunu ticarete dönüştürmek istediğini söyledi.
Tandır ekmeğini buğday unundan yaptıklarını ve katkı maddesi kullanmadıklarını ifade eden Toktaş, şöyle konuştu:
"Annem tandır ekmeği yapmayı biliyordu. Bunu ticarete dönüştürme fikri aklıma geldi. Anneme danıştım, annem kabul etti. Bu şekilde iş yeri kiraladık. Ekmeği annem yapıyor, ben de satıyorum. Herkesin ulaşabilmesi için ekmeğimizi farklı marketlere de bırakıyoruz. Özellikle il dışından gelenler bu ekmeği tüketmeyi tercih ediyor. Günde yaklaşık 800 ekmek satıyorum. Ekmeği il dışından isteyenlere ise kargoyla gönderiyoruz."
"Unumuzu değirmende öğütüyoruz"
Toktaş, buğday alıp değirmende öğüterek unu hazırladıklarını, undaki kepeği ayırmadıklarını, tuz oranı az ekmeklerinin diğerlerine göre daha sağlıklı olduğunu dile getirdi.
Anne Elfesya Toktaş da kızıyla iş yeri açtığı için mutlu olduğunu ve iki kadına da istihdam sağladıklarını söyleyerek, "Bu işi severek yapıyorum. Önceden ekmeyi sadece ev ihtiyacı için yapıyordum. Kızımla el birliği yaparak bu işi açtık. Ben ekmek pişiriyorum, kızım satıyor. Açtığımız iş yerine iki kadın eleman aldım. Sabah erken saatte işe geliyorum. İşimizi severek yapıyoruz" diye konuştu. (AA)