Kadın girişimciler OSB kurmak istiyor... Yeni dönem hedeflerini paylaştılar

İki yıl önce kurulan Uluslararası Sanayici İş Kadınları Derneği, yeni dönem hedeflerini paylaştı. Derneğin Başkanı Müge Öz “Tamamen kadın girişimcilerden oluşan bir OSB kurmayı planlıyoruz” dedi.

AZİME KAHYA

Uluslararası Sanayici İş Kadınları Derneği (USİKAD), kadınların iş dünyasındaki yerini güçlendirmek ve sanayi ve ticarette daha etkin roller üstlenmelerini sağlamak amacıyla önemli adımlar atmayı planlıyor. Türkiye'nin yetenekli kadın insan gücünü öncelikli sektörlerde destekleyerek, bilgi, tecrübe ve eğitim olanaklarını artırma amacıyla 2023 yılında USİKAD'ı kurduklarını belirten USİKAD Başkanı Müge Öz, misyonlarını da 'kadın liderlerin sayısını, etkisini ve itibarını artırırken, aile kurumunun en küçük yapıtaşı olan bireylerin sosyal, ekonomik ve çevresel bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunmak' olarak belirlediklerini ifade etti. Öz, kadının ailedeki gücü ile iş dünyasındaki başarısını bütünleştirerek, toplumda adil, eşit ve sürdürülebilir bir gelecek için sağlam temeller attıklarını vurguladı.

NİŞ ALANLARA ODAKLANDI

Geliştirdikleri projelerden de bahseden Öz, "ipek böcekçiliğinin yıllar içerisinde yok oluşuyla ilgili bir alarm var bu konuda uluslararası bir projeye başladık. Kadın girişimciler başta olmak üzere bu konularda üretim yapanları desteklemek istiyoruz. Niş alanlarda fark yaratarak 'Made in Türkiye' algısına destek olacağız. İkinci projemiz ise kadın OSB projesi. Tamamen kadın girişimcilerden oluşan bir OSB kurmayı planlıyoruz. Burada ekonomik, sosyal, verimlilik ve çevresel koşullar tüm yanlarıyla gözetilerek kadının iş hayatındaki bütün süreci için planlama yapılacak" dedi.

AKADEMİ OLACAK

İçinde OSB Akademisi, özel bir eğitim merkezi ve kuluçka merkezi olacak projenin kendilerini birçok kadın derneğinden farklılaştırdığını belirten Öz şöyle konuştu:"İstişare Kurulumuz var. Kadın girişimciler için en doğru kararların İstişare Kurulu ile masaya yatırılarak alınıyor".

İHRACATÇIYA KOLAY YEŞİL PASAPORT VERİLSİN ÇAĞRISI

Kadınları ihracata teşvik etmek için ihracat yapan firmalara tanınan yeşil pasaport hakkının kadın girişimcilere ve ihracatçılara daha kolay sağlanması gerektiğini vurgulayan Müge Öz, "İhracata ilk kez girmiş bir kadın girişimciye, belirli rakamların üstüne çıktıktan sonra yeşil pasaportta kolaylık sağlanması için talepte bulunacağız. Bir ödüllendirme mekanizması ortaya koymamız gerekiyor. Sadece yeşil pasaport değil, girişimci kadınlara destek olmak ve önünü açmak için ayrıcalıklar tanınmalı ve öncelik verilmeli. Mesela bir şirkete yeşil pasaport konusunda kolaylık sağlanıyorsa burada en önemli kriterlerden bir tanesi kadın istihdamı olmalı. Kadın girişimci bir yerlerde bir şeyler yapmaya çalışıyor, ihracat yapmaya çalışıyor, şartlarını farklı şekilde zorluyorsa bu kadına kolaylık sağlanmalı" dedi.

Uluslararası Sanayici İş Kadınları Derneği (USİKAD) üyeleri basın toplantısının ardından toplu fotoğraf çektirdi.