İstanbul'un dibinde dikey tarım merkezi

İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nde 2 yılda 6 tonu aşkın ürün üretildi. Eksi 30 metrede bulunan merkez, dünyanın en derin ikinci tarımsal üretim merkezi konumunda bulunuyor.

AKŞAM GAZETESİ

Kağıthane Belediyesi Yeni Kültür Merkezi Kompleksi'nde 8 Aralık 2022'de açılan İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, 2 yılda 6 tondan fazla ürünü tüketiciyle buluşturdu. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kamu, yerel yönetim ve özel sektör işbirliğinde kurulan ve eksi 30 metrede bulunan merkezin, dünyanın en derin ikinci tarımsal üretim merkezi olduğunu söyledi.

TOPRAKSIZ TARIM

Ürünleri yetiştirirken kullandıkları sistemden bahseden Parıldar, "Güneş enerjisi burada yok, gün ışığı yok ama bitkinin ihtiyacı olan gün ışığını biz aydınlatma unsurlarıyla sağlıyoruz. Yine burada toprak kullanmıyoruz ama bitkinin tutunacağı ortamı hazırlıyoruz. Bitkinin tutunacağı ortamla beraber de ihtiyacı olan bitki besin elementlerini sulama suyuyla bitkiye vererek bitkinin ihtiyacı olan besleme elementlerini de sağlamış oluyoruz" diye konuştu.

Ürünlerin kapalı ortamda yetiştirilmesi sayesinde hem bitki hastalıklarıyla hem zararlarıyla ilgili konuları kontrol edebildiklerini, dolayısıyla merkezde pestisit kullanmadan sebze ve meyve yetiştirilebildiğini belirten Parıldar, şöyle devam etti: "Merkezde yüzde 99 su tasarrufu sağlıyoruz. Bu en önemli unsur çünkü biz bakanlık olarak suyu merkeze alarak üretim planlamasını şekillendiriyoruz. İkincisi, coğrafi iklim şartlarından da etkilenmiyor. Rüzgar, fırtına, yağış, sel, aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar gibi unsurları da siz bu merkezde tamamen kontrolünüz altına alıyorsunuz. En büyük özelliklerinden birisi yılın tamamında, 365 gün üretim yapabileceğiniz bir döngüye sahipsiniz. Diğer bir unsur, bu tür atıl alanları da kullanabiliyorsunuz. Bu atıl alanları üretime kazandırarak eksi 30 metrede, eksi 8'inci katta, bu tür alanda, bu tür üretimi yapabiliyorsunuz. Diğer artısı, daha büyük açık alanlardan elde edebileceğiniz ürünlerin 40 ila 100 katı ürün elde edebiliyorsunuz." Parıldar, merkezde iyi tarım uygulamaları, sertifikalı üretim yapıldığı bilgisini paylaştı.

YENİ YATIRIMCI, ÜCRETSİZ FAYDALANABİLİYOR

Dikey tarımın geleneksel tarım yöntemleriyle geliştirilen ürünlere kıyasla daha zengin içeriğe sahip olabildiğine işaret eden Suat Parıldar, "Araştırmalarımız neticesinde çıkan ürünleri heba etmek, atmak yerine tabii ki tüketiciye sunmak durumundayız. 88 çeşitte deneme yaptık, 2 yıl içinde 6 tonun üzerinde ürün sağladık. Yapmış olduğumuz denemelerin veri setini hazırladık ve bir yatırımcı geldiği zaman bunlara maliyetsiz şekilde erişebilme imkanını ortaya koyuyoruz" dedi. Ürünlerin yaklaşık 15 ila 30 gün arasında fide süreci olduğunu, fide haline geldikten sonra bu ürünlerin üretim alanına alındığını aktaran Parıldar, bu alanda yaklaşık 20-30 gün içinde hasat edilebilecek olgunluğa geldikten sonra tüketiciye sunulduğunu anlattı.

ASIL AMACIMIZ VERİ SETİ OLUŞTURMAK

Merkezin toplamda 700 metrekare alana kurulduğunu, bu alanda ofisler, fide hazırlama merkezi ve yaklaşık 15 ile 20 dekara karşılık gelen 275 metrekare büyüklüğünde 3 ünite üretim alanı bulunduğundan bahseden Parıldar, "Burada asıl amacımız, öncelikle bilgi, veri seti oluşturmak" dedi.