İstanbullu firmalar 195 ülkeye ürün sattı

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, ihracatını yüzde 22.3 artırarak 5.5 milyar dolara yükseltti.

İstanbul ihracatçıları, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, ihracat yaptığı ülke sayısını artırarak 195 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı yüzde 4.8 oldu. Firmalar yılın ilk 6 ayında, değer bazında en fazla ihracatı 423 milyon dolarla Irak'a gerçekleştirdi. Irak'a en fazla kümes hayvanları, hayvansal mamullerle mobilya, kağıt ve orman ürünleri satıldı. Irak'ın ardından değer bazında en fazla ABD, Norveç, Almanya ve Birleşik Krallık'a ihracat yapıldı.

EN ÇOK ORTADOĞU'YA

Ülke grupları baz alındığında ise İİB'nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 1.1 milyar dolarla Ortadoğu ülkeleri oldu. Ortadoğu'ya yapılan ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 arttı. İİB, haziran ayında ise 920 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, haziran ayında en fazla ihracatı Irak, Birleşik Devletler'le Almanya'ya gerçekleştirdi.

MOBİLYA SEKTÖRÜ İLK SIRADA

İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yılın ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 36.6 artışla 1 milyar 958 milyon dolar; İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yüzde 21 oranında artış ile 1 milyar 576 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. İİB Koordinatör Başkanı Müjdat Sezer, "İİB'nin ihracat artışını, yılın sonunda da devam ettireceğini öngörüyoruz" diye konuştu.