İşlenmeyen araziler için süreç başlıyor

Üst üste 2 yıl işlenmeyen arazilerin kiralanma süreci başlıyor. İlk listenin gelecek yıl eylül ayında ilana çıkarılması ve ilk kiralamanın ekimde yapılması planlanıyor. Konuyla ilgili merak edilenleri 10 maddede özetledik.

Akşam Gazetesi

Tarım ve Orman Bakanlığı, son dönemde işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi dahil üretimi merkeze alan bir dizi düzenlemeyi hayata geçirdi. Bu yıl tarımda üretim planlanmasına geçerek yeni bir dönemi başlatan bakanlık, bu kapsamda su ürünleri ve hayvancılık ile bitkisel üretimde yeni destek modellerini uygulamaya aldı. Bakanlık, bir diğer önemli adımı da işlenmeyen tarım arazilerine yönelik attı. Üretim seferberliği çatısı altında söz konusu arazilerin sezonluk tarımsal amaçlı kiraya verilmesine yönelik işlemleri yönetmelikle belirledi. Düzenlemeyle ülkede tarımsal üretimin artırılması planlanırken, işlenmeyen tarım arazilerinin sezonluk olarak tarımsal amaçlı kiraya verilmesine ilişkin merak edilen 10 soru ve cevapları şöyle:

ÜST ÜSTE 2 YIL ŞARTI

1-Hangi araziler kiralanacak?

Mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla sezonluk kiraya verilecek.

2-Kiralanacak araziler nasıl tespit edilecek?

Yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Arazi tespitinde, bölgelerin hasat dönemine de bakılarak 1 Eylül'den 31 Ağustos'a kadarlık süre dikkate alınacak.

16 EKİM 2025'TE

3-İşlenmeyen tarım arazileri nerede ilan edilecek?

İşlenmeyen tarım arazileri listesi il veya ilçe müdürlüklerince mahalle muhtarlıklarının ilan tahtalarında, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde ilan edilecek. Arazi malikleri ve diğer ilgililer, listelerle ilgili itirazlarını ilan süresi içerisinde komisyona yapabilecek. ilk kiralamanın 16 Ekim 2025 tarihinde yapılması planlanıyor.

4-Arazinin durumu kiralama işleminde nasıl değerlendirilecek?

Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemleri kapsamına alınmayacak.

RAYİÇ BEDEL BAZ ALINACAK

5-Kira bedeli nasıl belirlenecek?

Kira bedeli, komisyon tarafından belirlenen rayiç bedelden düşük olamayacak. Tarım arazilerinin rayiç kira bedelinin tespitinde emsal olarak kullanılmak üzere, kiralanacak tarım arazisi ile benzer özellikte ve aynı yerleşim yerinde bulunan en az üç kiralanmış tarım arazisi tespit edilecek.

İLAN SÜRESİ İÇİNDE BAŞVURMAK GEREKİYOR

6-Arazi kiralamak isteyenler nasıl başvuru yapacak?

İlan edilen tarım arazilerini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz olarak doldurarak ilan süresi içerisinde il müdürlüğüne başvuru yapacak.

7-Kiralama işleminde kimlere öncelik tanınacak?

Kiralama öncelikli olarak, kiraya verilecek tarım arazisinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak.

8-Kira bedelleri kime ödenecek?

Kira bedeli arazi sahibine ödenecek.

9-Araziler bir sonraki yıl da kiraya verilecek mi?

Kiralanan tarım arazilerinin maliklerinden herhangi biri tarafından başvuru yapılmaması durumunda bu araziler üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri listesine eklenecek.

10-Kiracılar desteklerden yararlanabilecek mi?

Kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden yararlandırılacak.