Akşam Gazetesi
Tarım ve Orman Bakanlığı, küresel iklim değişikliğine bağlı stres koşullarına dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli üretim sağlayacak bitkilere yönelik çalışmalarına hız verdi. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artıracak, maliyetleri düşürecek teknolojilerin geliştirilmesi ile yerli ve milli üretimin artırılmasına yönelik çalışmalara öncelik veriyor. Tohumculuk araştırma faaliyetleriyle, sebzelerde iklim değişikliğine bağlı abiyotik ve biyotik stres koşullarına dayanıklı yüksek verimli ve kaliteli ürün arzını sağlayacak nitelikli çeşitlerin geliştirilmesi hedefleniyor. Söz konusu hedefe ulaşmak için de çeşitli projeler yürütülüyor.
320 NİTELİKLİ HAT
Bu kapsamda, bakanlığa bağlı araştırma enstitüleri, üniversiteler ve özel sektör işbirliğiyle 2004-2014 yıllarında Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi gerçekleştirildi. Projeyle 42 çeşit ve 320 nitelikli hat geliştirildi. Geliştirilen ürünlerden 214 hat ve 31 çeşit, sektöre aktarıldı.
YOĞUN AR-GE YAPILDI
Kışlık sebze tohumculuğunda da TÜBİTAK-1007 Programı destekli "Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve Çeşit Geliştirme Projesi" yürütüldü. Ar-Ge faaliyetleriyle, verim ve kalite ile olumsuz toprak ve iklim koşullarına dayanıklılık özellikleriyle öne çıkan marul, mor havuç, soğan, brokoli ve kırmızı lahanada 57 çeşit adayı ve 1824 hat geliştirildi. Islahı zor olan havuç, soğan, brokoli, kırmızı lahana ve marul türlerinde ıslah süresi, projede geliştirilen moleküler ve biyoteknolojik yöntemlerle kısaltıldı. Böylece 4 yılda nitelikli saf hatlar ve çeşit adayları elde edildi. Projenin Ar-Ge faaliyetleri 2022 yılı sonunda tamamlanırken, 2023 itibarıyla proje çıktılarının ve sonuçlarının uygulamaya aktarılmasına başlandı.
ATA TOHUMLARI ÇOĞALTILARAK HİZMETE SUNULUYOR
Eskişehir'de faaliyet gösteren Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yürütülen proje kapsamında 3 ilden toplanan ata tohumları, karakterizasyon ve çoğaltma çalışmalarının ardından ücretsiz olarak bölgedeki çiftçilerin kullanımına sunuluyor. Eskişehir, Bilecik ve Bursa'nın farklı noktalarından toplanan 18 çeşit ata tohumu, talep halinde 5 ila 50 kilogram olarak çiftçilere ücretsiz veriliyor. Arazi ve laboratuvarlarda yapılan analizler eşliğinde yabani yulaf ile çavdardan arındırılan "koca buğday", "sarıkelle buğdayı", "sünter buğdayı" gibi yerel tohumlar, düzenlenen "tarla günlerinde" gerekli eğitim ve tanıtımlar eşliğinde çiftçilere teslim ediliyor. Enstitü bünyesindeki Tohum Muhafaza Deposu'nda saklanan tohumlar, her sene çoğaltılıp yenileniyor. Projenin başlangıcından bu yana yaklaşık 200 çiftçiye ata tohumu dağıtıldı. Projenin yürütücüsü Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde görevli buğday ıslahçısı Dr. Savaş Belen, "Çiftçilerimize tarla günü düzenleyip ata tohumlarımızın, yerel çeşitlerimizin tanıtımını yapmak istiyoruz. Onlara ata tohumlarımızın yetiştirildiğini ve bunların bizim tarafımızdan hâlâ korunduğunu göstermek istiyoruz" dedi.