İhracatçı KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapıyoruz

2018’de ihracatçılara ek 1 milyar dolar kaynak sağlamayı planladıklarını belirten Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, “Bunları yaparken ihracatçı KOBİ’lerimizi daha çok önemsiyoruz. Pozitif ayrımcılık yapıyoruz” dedi. 

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, 2017 performansı ve gelecek yıla ilişkin öngörülerini paylaşarak, Eximbank olarak üç boyutlu bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti. Bu yıl yurtdışından 3,7 milyar dolarlık kaynak temin ettiklerinini, sağladıkları fonlarla maliyetleri düşürdüklerini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

İLAVE 1 MİLYAR DOLAR KAYNAK

“Bu maliyet düşüşünü de ağustosta ihracatçılarımıza yansıttık. Yani faizlerimizi düşürdük. Bu yıl faizleri düşüren tek finansal kuruluş olduk. 2018’de de ihracatçılarımıza ilave 1 milyar dolarlık bir kaynak sağlamayı planladık. İhracatçılarımızın taleplerine göre bu miktarı artırabiliriz. Bütün bunları yaparken ihracatçı KOBİ’lerimizi daha çok önemsiyoruz. Onlara bir nevi pozitif ayrımcılık yapıyoruz.” Yıldırım, şöyle devam etti:

Faiz ve vade avantajı

“Türk Eximbank’ın KOBİ’lere kullandırdığı kredilerde hem faiz hem vade avantajı var. Çalıştığımız müşterilerin yüzde 60’ı KOBİ. Toplam kredilerden KOBİ’lerin aldığın payın daha fazla olmasını istiyoruz. Geçen ağustostan itibaren düşük maliyetli TL kredilerinin tamamını KOBİ’lere tahsis etmeye başladık. Bu da ilave 2,5 milyar TL demek. Önümüzdeki yıl için de ilave 5 milyar TL demek.”

Kur zararını önleyecek

1 Aralık’tan itibaren ihracatçıların kur riski yönetimi için döviz forward (vadeli) işlemlerine başladıklarını hatırlatan Yıldırım, döviz kurlarının dalgalı olduğu dönemlerde özellikle KOBİ’lerin zarar görebildiğini söyledi. Ani kur hareketlerinde hem başta KOBİ’ler olmak üzere ihracatçıların olumsuz etkilenmesini hem de ülkenin bu gibi dönemlerde zarar görmesini engelleyeceklerini belirten Yıldırım, bu işlemlerin öncelikle halihazırda çalıştıkları şirketlerle yapılacağını söyledi.