Hububata alternatif böğürtlende hasat başladı

Osmaniye'de, hububat tarımına alternatif olarak ekilmeye başlanan böğürtlende hasat başlarken, artan rekolte üreticiyi sevindiriyor.

Kadirli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Rüştü Özeser, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, kadirli ve çevresinde hububat tarımına alternatif  olarak sunulan meyveciliğe ilginin giderek arttığını söyledi.

Hububatın zahmetli ve maliyetli bir ürün deseni olduğunu dile getiren  Özeser, şöyle konuştu:

"Son yıllarda bölge üreticimiz hububat ekimi yerine maliyeti düşük,  getirisi yüksek olduğu için meyveciliğe yöneldi. Şeftali, böğürtlen, erik, elma  gibi meyveler, maliyeti düşük ve getirisi yüksek ürünler olduğu için bölgemizde  giderek artan bir taleple yetiştirilmeye başlandı. Bu ürünlerden biri olan  böğürtlende de hasat zamanı geldi. Böğürtlen, bölgeye kazandırdığımız yeni bir  ürün deseni olarak bu yıl iyi bir rekolte getirdi. Hedefimiz bu ürün desenlerini  daha yaygın bir hale getirmek."

Çiftçi İsmet Soytorun da böğürtlenin Mısır, yer fıstığı ve hububata  göre daha az maliyetli olduğunu söyledi.

Osmaniye ve çevresinde böğürtlen yetiştiriciliğinin hububat tarımına  göre az zahmetle daha çok kar getirdiğini belirten Soytorun, şöyle devam etti:

"Gelirimizi artırmak için alternatif ürün arayışına yöneldik. Kümbet  köyünde 8 yıl önce 6 dekar ile başladığım böğürtlen alanını 18 dekara çıkarttım.  Böğürtlenin hasadı 2 ay sürüyor. Böğürtlenin üretim maliyeti düşük. Bu nedenle  çiftçiler tarafından tercih edilen bir ürün. Yörenin iklimine güzel şekilde  adaptasyon sağladı."

Soytorun, bölgede  böğürtlene her geçen yıl talebin arttığını  kaydederek, "Ağustos ayı sonuna kadar sürecek hasattan aldığımız rekolte yüzümüzü  güldürüyor. Bir kökten hasat süresince 10 kilogram meyve alıyoruz. Geliri ve  rekoltesi üreticisini tatmin ediyor. Kilogramını şu an 10 liradan satıyoruz. Taze  tüketiminin yanında reçel, marmelat, pasta ve kozmetik ürünler gibi çok çeşitli  alanlarda kullanımı ise üreticileri böğürtlene yönlendiriyor." dedi. (AA)