Hibe 8 milyara çıkacak 10 bin genç desteklenecek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Kalender, 2020 yılı hedeflerini açıkladı: 3 milyarlık hibeyi 8 milyara çıkaracağız. Desteklenen genç yatırımcıları 10 bine, kadınları ise 2 bine çıkarmayı hedefliyoruz.

YELDA GÖKDAĞ

Avrupa Birliği’ne (AB) katılım öncesi yardım aracı olan IPA kapsamındaki kırsal kalkınma fonlarını (IPARD) kullandıran Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) 2020 hedefi belli oldu! Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Hakan Kalender, TBMM’de yaptığı bilgilendirmede, IPARD -1 kapsamında 11 bin projeyi desteklediklerini açıklayarak, IPARD-2 kapsamında hedefi 20 bin projeye çıkaracaklarını kaydetti. IPARD-1 kapsamında verilen 3 milyarın üzerindeki hibeyi 8 milyar TL’ye çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Kalender, toplam yatırımı ise 7 milyardan 15 milyar liraya çıkaracaklarını ifade etti.

11 BİN PROJEYE ULAŞILDI

Kalender, “Yaklaşık 11 bin projeye 3.5 milyar lira hibe sağladık. Bu hibelerle bir kısmında başvuru sahibi de ilave ettiği için yaklaşık 7 milyarlık yatırım yapıldı kırsal alana. IPARD hibeleriyle 57 bin yeni istihdam alanı oluştu. Tabii, bizim doğrudan hibelerimizin yanında dolaylı olarak KDV, gümrük vergisi gibi vergilerden muafiyetli olduğumuz için bu kapsamda da dolaylı destekler sağlıyoruz. 1.2 milyar liralık vergi muafiyeti de sağlanmıştır. Ayrıca TKDK’nin desteklediği yatırımlardan da 180 milyon değerinde ihracat yapılmıştır” değerlendirmesini yaptı.

100 bin kişilik istihdam hedefi

Kalender, şöyle devam etti: “TKDK’nin 2020 hedefleri de hazır. IPARD -1’de 11 bin projeyi destekledik, bunu IPARD-2’de 20 bin projeye çıkarmayı hedefliyoruz. Toplam yatırımı da 7 milyardan 15 milyar liraya ulaştırmayı hedefliyoruz. 60 bin istihdamımız vardı, bunu 100 bin istihdama çıkarmayı hedefliyoruz. Desteklenen genç yatırımcı sayısını 10 bine, kadın yatırımcı sayısını ise 2 bine çıkarmayı hedefliyoruz." 

KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Bu yıl 5 milyar lirayı yatırımcılara sunacaklarını anlatan Kalender, “IPARD-1’deki sektörlere ilave olarak manda sütü ve eti üretimi, yumurta tavukçuluğu, mantar ve miseli üretimi, yenilenebilir enerji ve makine parkları da bu kapsama eklenmiştir" dedi.

Kadınlara pozitif ayrımcılık

“TKDK olarak kadın ve genç yatırımcılara pozitif ayrımcılık yapıyoruz” diyen Kalender, şunları söyledi: “Şu ana kadar IPARD-1’deki 11 bin projenin her iki projeden birisi yani yüzde 50’si kadın ve gençlerden oluşan projelerdir. Kadın yatırımcılara hibe sıralamasında üst sıraya çıkması için nihai sıralamada ilave puanlar veriyoruz farklı tedbirlerde. Bugüne kadar verdiğimiz hibenin yüzde 16’sı, toplam proje sayısının ise yüzde 11’i kadın yatırımcılara aittir. 11 bin projenin yüzde 43’ü de genç yatırımcılara aittir, toplam 2 milyar hibeyi de bu kapsamda kendilerine sunduk.”