Akşam Gazetesi
İstanbul Ticaret Borsasının, Güvenilir Ürün Platformu'nun desteğiyle düzenlediği "Borsa Meydanı'nda Sektörler Konuşuyor" toplantılarında bu ay "Horeca Sektöründe Gıda İsrafı" konuşuldu. Toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, üretilen gıdanın üçte birinin, taze meyve ve sebzenin ise yarısının fire veya israfa konu olduğunu belirterek, "Gıda kaybı ile gıda israfı arasında ayrım yapmak istiyorum. Gıda kayıp ve firesi, tarladan sofraya kadar olan süreçte ve sıklıkla teknolojik yetersizlikler dolayısıyla gerçekleşiyor. Gıda israfı ise ağırlıklı olarak, evlerde, restoran ve otellerde yapılıyor. Örneğin misafirlerin her şey dahil konsepte daha fazla çeşit denemek istemesiyle, tabakların büyük kısmı dolu ancak yenmemiş şekilde geri dönüyor. Yiyeceklerin yaklaşık üçte ikisinin tabaktan döndüğünü gösteren araştırmalar var" dedi.
1.3 MİLYAR TON İSRAF
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Nazif Koca, gıda israfının ekonomik boyutlarına dikkat çekti. Koca, "Dünyada üretilen gıdanın 1.3 milyar tonu israf ediliyor. Türkiye'de ise bu rakam 18.1 milyon ton civarında. Yaklaşık 4.9 milyon ton somun ekmek ile üretilen sebze ve meyvenin yüzde 50'si çöpe gidiyor. Eğer gıda israfını yüzde 2 azaltırsak 10 milyar lira tasarruf edebiliriz. Bu oran yüzde 5'e çıktığında tasarruf miktarı 25 milyar liraya ulaşır. Bu da yaklaşık 900 bin ailenin asgari geçim ücretine denk geliyor" dedi.
ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
YESİDEF (Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu) Başkanı Hüseyin Bozdağ, yemek sanayicilerinin horeca sektörünün yüzde 35'ini oluşturduğunu belirterek, israfı önlemeye yönelik çalışmalara dikkat çekti. Türkiye'nin en büyük metropolü İstanbul'un her gün binlerce ton atık ürettiğine değinen Bozdağ, "İSTAÇ verilerine göre İstanbul'da 18 bin ton evsel atık çıkıyor. Kişi başı günlük ortalama 1.2 kg atık söz konusu. Horeca sektöründe 1 tonun üzerinde oluşan atıklar için geri dönüşüm odaklı projeler yürütülüyor" dedi.
TÜKETİCİLER BİLİNÇLİ OLMALI
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Şerafettin Taştan, gıda israfının engellenmesinin yolunun nihai tüketiciden geçtiğini ifade ederek, "Gıda israfının yüzde 60'ı ev halkı tarafından gerçekleştiriliyor. Bu nedenle israfın önlenmesinde tüketicinin bilinçlendirilmesi kritik. Özel sektör, hem ekonomik hem de verimlilik açısından israfı önlemek için elinden geleni yapıyor. Ancak fazla yemeğin sağlıklı bir beslenme anlayışı olmadığını, nihai tüketiciye benimsetmezsek sadece iş dünyasının çabalarıyla gıda israfını önlemenin mümkün olamayacağını düşünmüyorum" diye konuştu.
GARNİTÜR SERVİSİ BİLE ETKİLİYOR
Gıda israfının boyutuyla ilgili son yapılan araştırmaların tahmin edilenden fazla kayıp yaşandığını gösterdiğine dikkat çeken Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri ve İTO Restoranlar Komitesi Başkanı Ebru Koralı, "250 kişilik bir restoranda sadece garnitür otomatik olarak servis edilmez de müşterinin talebine göre yapılırsa yıllık 4 ton gıda atığı engellenebiliyor" dedi. İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Süleyman Tarakçı da gıda israfıyla mücadele için topyekûn hareket edilmesi gerektiğini belirterek "farkındalık oluşturulması gerekiyor" dedi.