Karşılıklı ticaret hacminin daha yüksek seviyelere gelmesi ve iki ülke arasında yeni iş bağlantılarının kurulması için faaliyetlerde bulunan DEİK/Türkiye-Belarus İş Konseyi, geçtiğimiz günlerde Belarus ziyaretinde bulundu. Ziyarette Türk iş dünyasının Belarus'taki yatırımlarının artırılmasına yönelik koşulların iyileştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alındı.
SWAP DESTEK OLACAK
Belarus Ekonomi Bakanı Aleksandr Çhervyakov ile yapılan görüşmede karşılıklı ticaretin artırılarak 1,5 milyar dolara ulaşmasını ve ticarete konu ürünlerin çeşitlendirilmesini hedeflediklerini belirten Türkiye-Belarus İş Konseyi Başkanı Yılmaz Soycan, iki ülke arasında ticaretin ve yatırımların genişlemesi için ihracatın ve altyapı projelerinin finanse edilmesi konusunda çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Soycan, "İki ülke arasında swap anlaşmasının görüşülmeye başlanması ihracat-ithalat faaliyetlerine destek olacak. Öte yandan rekabet kanunlarının girişimci ve yatırımcıları korumaya yönelik ve uluslararası standartlara göre düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca Türk özel sektörünün Belarus'taki iş ve yatırım olanaklarını daha yakından tanıması için proje bazında teklifler de düzenlenmeli. Türk özel sektörünün başta inşaat olmak üzere, başarılı projeler üstlendiği iş kollarında Belarus'taki projelerde çalışmasına imkân tanınması, iki ülkenin ikili ticaretinin artması açısından da faydalı olacaktır" dedi.
BELARUSLU ÖĞRENCİLERE STAJ İMKÂNI
Belarus Devlet Üniversitesi ve Belarus Devlet Ekonomi Üniversitesi yöneticileri ile yaptıkları toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Soycan, şöyle devam etti: "Başarılı öğrencilerin, belirlenecek kriterler ve testler sonrasında seçilerek Türkiye'de veya Belarus'ta faaliyette bulunan Türk firmalarında staj yapmaları teşvik edilecek."
DEMİRYOLUNDA İNDİRİM GEREKİYOR
Belarus Ulaştırma ve İletişim Bakanı Aleksei Avramenko ile yapılan toplantıda ulaştırma sektöründe işbirliklerinin artırılması imkanlarının masaya yatırıldığını aktaran Soycan, "Türkiye ile Belarus arasındaki ticaretin artırılması için demiryolu taşımacılığında ton başına 30 dolarlık indirim yapılması gerekiyor. Bu amaçla iki ülkenin ulaştırma otoritelerinin bir araya gelerek dökme (bulk) yük taşımacılığına olanak sağlayan yeni bir intermodal hat kurulmasına yönelik karar alması ve bu kararın hayatı geçirilmesi önem arz ediyor" dedi.