Aşılanma oranlarının artması ve salgının ekonomik hayata etkilerinin azalmasıyla ihraç pazarlarında hareketlilik yaşayan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları tam kapasiteyle çalışmaya başladı. Verilere göre, Türkiye'nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, 2020'nin ocak-temmuz döneminde 8 milyar 779 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu yılın aynı döneminde ise ihracat, yüzde 27 artışla 11 milyar 131 milyon dolara çıktı.
ALMANYA İLK SIRADA
Hazır giyim ihracatında ilk sırada 1 milyar 897 milyon dolarla Almanya yer alırken bu ülkeyi 1 milyar 470 milyon dolarla İspanya, 1 milyar 124 milyon dolarla İngiltere takip etti. Aynı dönemde Çekya'ya ihracat yüzde 202 artışla 49 milyon dolardan 148 milyon dolara yükseldi. Tunus'a ihracat ise yüzde 250 artışla 18,1 milyon dolardan 63,5 milyon dolara çıktı.
LOJİSTİK AVANTAJI VAR
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Türkiye'nin ihracatın artmasında lojistik avantajının etkili olduğuna vurgulayarak "Avrupa'dan bütün siparişler ilk olarak yakın coğrafyaya geliyor. Ancak bu yakın coğrafyalarda kalite, fiyat ve tarih olarak uyamadığımızda tercih Uzak Doğu'ya gidiyor. Firmalarımız yakın gelecek için yeni sipariş alamıyor. Şu anda yüzde 100 kapasiteyle gidiyoruz. Yıl sonunda 20 milyar doları yakalayabiliriz"
MAVİ YAKALI SIKINTISI YAŞIYORUZ
Türkiye'nin batı illerinde sektörde çalışacak mavi yakalı bulmakta zorlandıklarına değinen Sertbaş, "Biz artık emekli olan elemanımızın yerine genç birini bulamıyoruz. Dolayısıyla artık Doğu ve Güneydoğu illeri gündemimize geliyor. Oralarda iş gücünün olduğu görülüyor" dedi.
PAZARDA NORMALE DÖNÜŞ BAŞLADI
Ağustos ayının normalde tatiller nedeniyle durgun geçtiğini ancak bu yıl bir istisna yaşadıklarını söyledi. İhraç pazarlarında salgının etkilerinin devam ettiğini ancak aşılanmanın etkisiyle normale dönüş sinyallerinin alındığını aktaran Sertbaş, "Müşterilerimizin bazıları yine bir vaka yükselişinden çekiniyor ama bu çok az bir kesim. Vakalarda bir yükseliş dalgası olsa bile aşılanmaya olan güvenle dünya genelinde yeni kısıtlamaların olmayacağını düşünüyoruz" dedi. Sertbaş, medikal ürünlerde ihracatın son aylarda hızla azaldığını kaydetti.