Hurmanın beşte birinin yetiştiği Hatay'daki üretim ile ilgili bilgi veren Belen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veli Kurt, Hatay bölgesinden isim verilerek 'Harbiye hurması' adıyla tescil edilen hurmanın Trabzon hurmasından farklı olduğunu belirterek tüketiciler tarafından en çok tercih edilen hurmaların başında geldiğini söyledi.
Veli Kurt, beraberinde Çerçikaya ve Benli Deresi Mahalleri'nden sorumlu ziraat mühendisi Özgür Sezgin ile hurma bahçelerinde incelemelerde bulundu. Hurmanın olgulaşıp hasat edilmeye başlandığını hatırlatan Kurt, tropik bir meyve olan hurmanın anavatanının Japonya ve Çin olmasına karşın Antalya, Adana, Mersin ve Hatay bölgesinde de yoğun olarak yetiştirildiğini kaydetti.
'BİZİM HURMA FARKLI'
"Ürünümüz genel itibariyle Trabzon hurması olarak bilinen hurmadan değişik. Trabzon hurması içi beyaz olup hasat edildikten sonra, işleme tabi tutularak yumuşatılarak tüketilir. Bizim ürünümüzün içi çikolata renginde. Bu, meyve yumuşamadan da tüketilir, kekrevi olmaz. Ağacımız yaklaşık 5 yaşında meyveye yatar ve uzun yıllar meyve verir." diye konuştu.
SAĞLIĞA YARARLARI
"Vitamin ve özellikle potasyum bakımından zengin bir meyve. Yapılan araştırmada Lifli içeriğinin olması nedeniyle de sindirim sistemine de yardımcı olduğu için zayıflamada da önemli yer bulduğu görüşü hakim. Cennet hurması veya cennet meyvesi olarak da bilinen bu meyve kabızlık, ishal, iştahsızlık, gastrit, bağırsak iltihaplarının tedavisinde kullanılır. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Mideyi hazmettirici özelliği güçlendirici özelliği mevcuttur. Kansızlığa iyi gelir. Safra kesesini rahatlatır. Özellikle üşüyenler için, vücut ısısını dengede tutar." (DHA)