Halı ticareti yeniden anavatanına dönüyor

İstanbul, bu yıl 15'incisi düzenlenecek Uluslararası Doğu Halıları Konferansı'na ev sahipliği yapacak. Fuara dünyaca ünlü halı, kilim, dokuma uzmanları, sanat tarihçileri, akademisyenler ve koleksiyonerler katılacak.

Uluslararası Doğu Halıları Konferansı (International Conference on Oriental Carpets &ICOC) bu yıl İstanbul'da gerçekleştirilecek. İstanbul Halı İhracatçıları Birliği'nin (İHİB) organizasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle 6-9 Haziran arasında The Marmara Taksim'de gerçekleşecek konferans ve fuara dünyaca ünlü halı, kilim, dokuma uzmanları, sanat tarihçileri, akademisyenler ve koleksiyonerler katılacak. Konferans kapsamında paha biçilmez değerdeki halı ve dokumalardan oluşan sergiler ziyaretçilerle buluşacak.

BİZİM İÇİN BİR SANAT

Türkiye'deki organizasyonu üstlenen İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, Türk halı sektörünün ihracatta en önemli sektörlerden olduğunu, şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98.2'lik bir artış gerçekleştirdiğini belirterek, "Biz halı, kilim ve dokumayı ticari bir metadan çok resim ve heykel gibi birer sanat eseri olarak değerlendiriyoruz. Dokumacılık bu toprakların en büyük kültür hazinelerinden, ICOC İstanbul'da bütün dünyaya halı, kilim ve dokuma sanatının ana yurdunun Anadolu olduğunu bir kez daha göstermemiz ve geleneksel sanatımızı geleceğe aktarabilmemiz için büyük bir fırsat" dedi. Diler, halı, kilim ve dokumanın gerek kültür-sanattaki itibarını gerek ticaretteki payını artırmak için var güçleriyle çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu: "TÜYAP ve Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçılar Birliği (GAHİB) işbirliği ile fuar düzenlemeye başladık. Böylece Almanya'nın egemenliğini sarstık, ilgiyi Türkiye'ye çevirdik."

DOKUMA GELENEĞİNİN GELECEĞİ KONUŞULACAK

İHİB Yönetim Kurulu Üyesi ve ICOC İstanbul Yerel Komite Başkanı Serra Oruç ise, ICOC'un ilk kez geleceğe de bakacağının altını çizerek şunları söyledi: '50 yıldır her dört yılda bir başka bir ülkede düzenlenen bu uluslararası konferansın en temel amacı; halı, kilim ve dokumada koleksiyonerlik bilincini geliştirmek; halı ve kilimlerin birer kültür ve sanat eseri olduğunu ortaya koymak. İstanbul'da yapılacak buluşmada ilk kez, geçmişten geleceğe bir zaman çizgisi benimseyerek yeni bir pencere aralamayı, dokuma geleneğinin geleceğini de konuşmak istiyoruz. Konferans bildirilerinin temel noktası dokuma geleneğinin geleceği olacak. Amaç, bu alanda eğitim gören öğrencilerin de motive edilmesi."