Hazırgiyim ihracatçıları, ana ihraç pazarı Avrupa'daki durgunluk, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlik nedeniyle 2023 yılını yüzde 9 düşüşle kapattı. Buna karşın hedeflerini güçlü tuttuklarını ve fuarlara katılıma devam ettiklerini belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, "Bu sene 1 milyar 350 milyon dolar ihracat hedefliyoruz" dedi.
İLK ÇIKARMA MÜNİH'E
İhracatımız şu an iyi gitmiyor ama diğer taraftan Türkiye'nin en katma değerli ihracat yapan sektörleri arasındayız. Kg başına ihracat birim fiyatımız Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde. KG başına ihracat birim fiyatımız; TR geneli ihracat kg fiyatı 15 dolar/kg, HKİB ihracat kg fiyatı: 21 dolar/kg" dedi. 2024'ün ilk dış pazar faaliyetini Munich Fabric Start the Source fuarına 10 firmayla katılarak gerçekleştirdiklerini açıklayan Burak Sertbaş, "Ana pazarımız Avrupa'da talep hâlâ istediğimiz seviyede değil, ama en büyük pazarlarımızda gerçekleşen uluslararası fuarlara düzenli katılım sağlamamız oldukça önemli. MFS the Source Fuarı'nın ikincisi eylülde düzenlenecek. O fuarda da yer almak için gerekli hazırlıklara başlayacağız. Geçen hafta düzenlenen PV Manufacturing Paris fuarımızı bitirdik. Birlik olarak 2. fuarımızı da tamamladık. PV Paris Fuarı'ndan firmalarımız genel olarak memnun. Temmuz ayında bu PV Paris fuarının ikincisi gerçekleşecek orada da Birlik olarak yerimizi alacağız. Mayısta bir grup İtalyan alıcıyı İzmir'de ağırlamayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş (sağ 2) ile birlik yöneticileri 2023 yılı değerlendirmesi ve 2024 yılı ajandasını, önümüzdeki döneme dair hedeflerini basın toplantısında açıkladı.
İNGİLTERE VE ABD'YE YÖNELİK YENİ PROJELER VAR
Başkan Sertbaş, "Kuzey ülkeleri, İngiltere ve hedef pazarlarımız arasında yer alan ABD'ye yönelik yeni yılda projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Bu pazarlara yönelik ilgili kurumlarla temaslarımız sürüyor. Sürdürülebilir ve sorumlu üretim anlayışımızı 2024 yılında da devam ettireceğiz. Sektörün AB Yeşil Mutabakatı gerekliliklerine uyum sağlaması için gereken operasyonel çerçevenin belirlenmesi, sektörün mevcut durumunun değerlendirilmesi, gelişim alanlarının tespiti ve bu doğrultuda sektörel stratejilerin oluşturulması gerekliliği üzerine çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız doğrultusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Kümelenme Destek programına EHKİB olarak 38 firma ve 6 partnerle birlikte başvuruda bulunduk ve olumlu bir dönüş bekliyoruz" diye konuştu.