Doktor ve hastalar sanal klinikte buluştu

Hasta ve doktorları online ortamda bir araya getiren bir yazılım geliştiren girişimci Bülent Ergan, pandemi döneminde sağlığa erişimi artırdı. 450 doktorun üye olduğu sistem, çok yakında yurtdışına açılacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Pandemi, tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de dijital dönüşümün fitilini ateşledi. Zamandan ve mekandan bağımsız olarak hasta ve doktorları bir araya getiren tele sağlık uygulamaları bu dönemde sağlığa erişimin kesintisiz devam etmesini sağlarken, pek çok hastanın da hayatını kurtardı. Kovid-19 salgınından yıllar önce Türkiye'nin ilk yapay zeka destekli sanal kliniğini hayata geçiren girişimci Bülent Ergan, 4 yılda 6 bin hastanın sağlığa erişimine aracılık etti. Doktorlarla hasta arasındaki iletişimi internet ortamında sağlayan Web Ofisin, hekimlerin sanal muayenesi olarak hizmet veriyor.

MÜMESSİLLİKTEN GELDİ

Uygulama sayesinde kendi web siteleri üzerinden hastalarıyla uzaktan görüşme olanağı bulan doktorlar, oturdukları yerden İstanbul'dan Van'a, Diyarbakır'dan Amerika'ya kadar pek çok bölgeye hizmet verebiliyor. Şu an 450 kişinin kullandığı Web Ofisin yazılımının fikir babası Bülent Ergan, çokuluslu ilaç şirketlerinde uzun yıllar mümessil, bölge müdürü, eğitim müdürü ve satış müdürü olarak çalıştıktan sonra sektördeki dijitalleşme açığını görerek bu uygulamayı geliştiriyor. Türkiye'nin dünyanın en iyi hekimlerine sahip olduğunu vurgulayan Bülent Ergan, "Birçok hasta bu doktorlara ulaşmakta zorlanıyor. Amacımız bu uygulamayla doktorlarımızın deneyimini gelire dönüştürürken, ikinci görüşe ihtiyacı olan hastalara da sağlığa erişimi kolaylaştırmak" dedi.

ÖNCELİKLİ HEDEF GURBETÇİ TÜRKLER

Web Ofisin'in doktorların kişisel markasını öne çıkaran Türkiye'nin ilk yapay zeka destekli online randevu, online ödeme ve online görüşme uygulaması olduğunu anlatan Bülent Ergan, sistemin işleyişiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Doktorun kendi web sitesi üzerinden bu sistemde randevu alınabiliyor, ödeme yapılabiliyor, online görüntüleme yapılıyor. Evrak ve dosya depolama imkanı sağlanıyor. Müşteri yönetimi yapılabiliyor, podcast hazırlanabiliyor, banner yayınlanabiliyor. Doktorlar blog yazılarını bu sistem üzerinden yapay zekaya otomatik yazdırabiliyor. Sistem 13 dilde translate imkanı sağladığı için yurtdışına da rahatlıkla açılabileceğiz. Öncelikli hedefimiz yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları. Daha sonra sağlığa erişimin sınırlı olduğu AB ülkeleri ve ABD."

SAĞLIK TURİZMİNE KATKI SAĞLAR

Dijital sağlık servisleri pazarının 2027 yılına kadar 278 milyar doları geçmesi bekleniyor. Tıbbi teknolojiler ve sağlık hizmetleri için büyüyen bir pazar konumunda olan Türkiye'de toplam pazar büyüklüğünün 2027'ye kadar 2.13 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Saç ekimi, diş tedavisi ve estetikte dünyada bilinen Türkiye'nin diğer branşlarda da öne çıkabileceğine dikkat çeken Ergan, "Türkiye'de sağlık turizminden yılda 3 milyar dolarlık gelir elde ediliyor. Online sağlık uygulamalarıyla bu rakam çok daha üst seviyelere çıkabilir. Türk hekimler onkoloji, cerrahi ve diğer sağlık branşlarında dünyaya danışmanlık verebilir" dedi.