Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı açıklamada, yeni süreçle ilgili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin görüşmeden bir gün önce Rusya'ya gittiğini anımsattı.
Rusya'dan bir heyetin de daha önce karantina konusunda Türkiye'ye geldiğini belirten Gürdoğan, "Türkiye'de Ankara, Adana ve Mersin'de yetkililerle görüşmeler yaptılar. Bu görüşmelerin neticesinde de Rusya'da heyetler arası bir grup kuruldu. Bu grubun amacı eskiden olduğu gibi gerek vizeler gerekse ihracatta yaşanan kısıtlamalar konusunda ilişkileri eski haline getirebilmek olacak." dedi.
Gürdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinin ardından kendilerinin de bu kapsamda bir dizi çalışma başlattıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Biz de ihracatçılarımızla çeşitli toplantılar yapmaya başladık. Bunların neticesinde biz yeniden Rus pazarına gireceğiz, ancak herhangi bir sorun yaşamamak adına daha akıllı adımlar atmamız gerektiği konusunda ihracatçılarımızla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bilindiği üzere faaliyetlerini sürdüren ve benim de yönetici olduğum Narenciye Tanıtım Grubumuz var. Biz ilk aşamada, bu ayın sonunda grubumuzla Rusya'da yazılı ve görsel basında tanıtım faaliyetlerine başlayacağız."
Yaşanan gelişmelerin ardından Rusya Federasyonu'nun Trabzon Başkonsolosluğu yetkilileriyle görüştüklerini dile getiren Gürdoğan, "Rusya ile sıkıntılarımızı aşacağımızı biliyoruz. Bu anlamda başkonsolosluk yetkilileriyle bir görüşme yaptık ve kendileri de bize yapabilecekleri yardımlar konusunda fikirlerini iletti. Bizler de aynı şekilde yardımcı olabileceğimiz konularda destek vereceğimizi paylaştık." ifadelerini kullandı.
"En çok Doğu Karadenizli ihracatçılar etkilendi"
Gürdoğan, yaşanan krizden ekonomik anlamda en çok etkilenen kesimin, Doğu Karadenizli ihracatçılar olduğunu savunarak, "Çünkü Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracatta en çok pay sahibi olan yer Doğu Karadeniz. Bu da yaklaşık olarak asgari 250 milyar dolarlık bir rakama tekabül ediyor. Bu rakam bölgemiz için çok ama çok önemli. İkili ilişkilerin eski haline gelecek olması gemilerin ve araçların çalışacağı, işsiz kalan insanların yeniden işine kavuşacağı anlamına geliyor." diye konuştu. İhracatçıların iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir sürece girmesinden ötürü heyecanlı olduklarını vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti: "Herkes bir heyecan ve beklenti içinde. Bu heyecan ve beklentilerimizden, geçmişte yaşadığımız tecrübeleri de göz önüne alarak birlikte çalışma olgusunu geliştirmeli, pazara da böyle girmeliyiz. Bu anlamda ihracatçılarımıza da pazara girecekleri ürünler hakkında kendilerini iyi konumlandırmaları gerektiğini anlatıyoruz. Çünkü geçmişte yaşadığımız acı tecrübelerimiz var. Bölge olarak Rusya'ya ihracatın yanı sıra direkt piyasada da bulunuyoruz. Sadece Trabzon'da 30 gemimiz ve binlerce tırımız var. Dolayısıyla bu pazar binlerce insan için iş kapısı demek." (AA)