‘Diyar 2017' adıyla milli kapari çeşidi üretildi

‘Diyar 2017' ismiyle tescillenen kapari, Milli Çeşit Listesi'ne kaydedildi. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi'nde 15 yıllık çalışmayla 2 bin farklı genotip arasından ıslah edilen kapari çeşidinde üretim artırılacak.

Akşam Gazetesi

Diyarbakır'da GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) tarafından 15 yıl süren çalışmalarda 2 bin farklı kapari genotipi arasından ıslah edilen çeşit, "Diyar 2017" ismiyle tescillenerek Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Milli Çeşit Listesi'ne kaydedildi. Merkez Müdürü Mehdi Sümerli, kapari bitkisiyle ilgili çok fazla çalışma olmadığından bu süreçte çok az literatüre ulaşıldığını dile getirdi. Tescilli bir çeşide de rastlanmadığını vurgulayan Sümerli, "Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyebiliriz. Bizim çeşidimiz şu anda Türkiye'de tek tescilli çeşit. Bu çalışma arkadaşlarımızın yaklaşık 15 yılını aldı. Türkiye'de tescilli tek kapari çeşidine sahip merkeziz. Fide ve bilgi konusunda bir talep olursa hem çiftçilerimize hem de üreticilerimize yardımcı olmaya hazırız" dedi.

AFRİKA'DAN TALEP VAR

Afrika'dan fide talebi aldıklarını belirten Sümerli, kaparinin daha çok turşu olarak tüketildiğini, salata ve pizzalarda kullanıldığını söyledi. Sümerli, bitkinin gıda, yem, kozmetik, tıp ve boya sektörünün yanı sıra erozyona karşı kullanıldığını da belirtti.