Deprem bölgesi faizsiz kredi ile toparlanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesindeki KOBİ'lere faizsiz kredi paketinin devreye alınacağını duyurması bölge sanayicisini memnun etti. İşadamları verilecek desteğin toparlanma sürecini hızlandıracağını ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illerdeki KOBİ'lere yönelik destek paketinin afet bölgesindeki toparlanma sürecini hızlandırması ve ticari hayattaki hareketliliği artırması bekleniyor. 6 Şubat'ta meydana gelen afetin yaralarını sarmaya çalışan bölgedeki ticaret ve sanayi odalarının başkanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan desteklerin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, en büyük beklentinin finansmana erişimde kolaylık sağlanması olduğunu bildirdi.

CİDDİ KAYNAK OLACAK

Taleplerini gerek doğrudan gerekse basın yoluyla dile getirdiklerini anımsatan Sadıkoğlu, "Faizsiz kredi paketinin toparlanma sürecindeki üyelerimiz için ciddi bir kaynak ve destek olacağını düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza tüm üyelerimiz adına teşekkür ediyorum" dedi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu da bölgedeki işletmelerin güçlendirilmesi yolunda sağlanan desteklerin önemli olduğunu dile getirerek, "KOBİ'ler için 750 bin liraya kadar Dünya Bankası finansmanlı destek yaralarımızı sarmak için memnuniyet vericidir" ifadesini kullandı.

BAŞVURU KOSGEB'E

Başvuruların KOSGEB internet sayfası üzerinden yapılabileceğini kaydeden Mustafa Buluntu, "Depremde hasar almamış ama ticari kaybı olan işletmelerimizin de desteklerden faydalanması gerekliliğini dile getirmiştik. Girişimlerimiz olumlu sonuçlandı. Alınan bu karar, afetin yaralarını sararken ülkemizi deprem başta olmak üzere tüm risklere karşı daha dirençli hale getirme yönünde umut vericidir" açıklamasında bulundu.

ANTAKYA'DA ÖZEL AFET BÖLGESİ BEKLENTİSİ

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay'daki yıkımın diğer deprem bölgelerinden daha fazla olduğunu söyledi. Toplam can ve iş yeri kaybının çoğunluğunun Hatay'da olduğuna dikkati çeken Çinçin, bu bakımdan sağlanan ve sağlanacak desteklerin önem taşıdığını ifade etti. Çinçin, "KOSGEB kredilerinin artırılması ve Antakya'nın 6. derece teşvik kapsamına alınması güzel adımlar ve ümit verici. Antakya merkezi özel afet bölgesi ilan edilirse yaralarımızı çok daha hızlı sarabiliriz" dedi.

ÜÇ TAKSİTTE ÖDENECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan kabine toplantısında, depremzede KOBİ'lere yönelik destek paketinin devreye alınması kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda, işletme başına 200 bin ile 750 bin lira arasında değişen tutarlarda faizsiz kredi sağlanması onaylandı. Program kapsamında destek az, orta ve ağır hasarlı işletmeler için farklı kademelerde kullandırılacak. Desteğin ilk 2 yılı geri ödemesiz olacak, üçüncü yılda 3 eşit taksitte geri ödeme tamamlanacak.