Akşam Gazetesi
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Ajansı 2024 sezonunda denizlerde yüzey temizliği çalışması gerçekleştirdi. Türkiye Çevre Ajansı ekipleri İzmir, İstanbul, Mersin ve Marmaris'de deniz yüzeyi temizliği yaptı.
Ajans ekiplerinin gerçekleştirdiği temizlik çalışmasının amacının deniz florasının, deniz çayırlarının ve canlıların sağlıklı bir biçimde var olabilmesi olduğu belirtildi. Deniz çayırlarının en az ormanlar kadar oksijen ürettiğine dikkat çeken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı-Türkiye Çevre Ajansı, 2025 itibarıyla bu konu ile alakalı "Mapa ve Şamandıra'' düzenlemesini de hayata geçirecek.
TEKNELERLE TOPLANDI
Ajans ekiplerinin saha çalışmalarında; deniz yüzeyindeki poşet, pet şişe, plastik bidon ve benzeri atıklar temizlik için kullanılan teknelerin önündeki aparatlar yardımıyla toplanarak bertaraf edilmek üzere depolandı. Buradan toplanan atıklar ayrıştırılarak dönüşebilen ve dönüşemeyen atıklar olarak geri dönüşüm tesislerine naklediliyor veya bertaraf ediliyor.
Ekipler haftada 6 gün gerçekleştirdikleri mesailerinde etkin bir çalışma ile 2024 sezonunda denizleri 10 ton atıktan arındırmış oldu.
Türkiye Çevre Ajansı, temizlik çalışmalarına İstanbul'da Karaköy sahilinde başladı. Tekne, boğaz ve sahil hattında deniz yüzeyini tarayıp, temizlik yaptı.
Ekipler, Marmaris bölgesinde; İçmeler Plajı, Cennet Adası, Yalancıboğaz mevkilerinde ve yat limanı boyunca temizlik yaparak yüksek miktarda atık topladı.
Ajans, Mersin sahillerinde de deniz yüzeyi temizleme çalışması gerçekleştirdi. Silifke ilçesi Taşucu Limanı'ndaki iskeleden denize açılan ekipler çeşitli alanlarda tarama yaptı. Taşucu, İncekum, Boğsak, Liman Kalesi mevkilerinde gerçekleşen çalışmada, sünger, tahta parçası, şişe, plastik bidon ve benzeri atıklar toplandı.
ÇÖP BIRAKMIYOR
Tekneler özel aparatları sayesinde deniz yüzeyindeki tüm çöpleri topluyor.
İZMİR KÖRFEZİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ
Bu yıl İzmir Körfezi Bilim Kurulunca hazırlanan 15 maddelik "İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı'nın" açıklanmasının ardından da ilk harekete geçen kurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı-Türkiye Çevre Ajansı oldu. Ekipler, kirliliğin yüksek oranda olduğu Bayraklı, Karşıyaka, Konak gibi kıyılar ile körfeze dökülen derelerin ağızları ve limanda görev yaptı.