Demirci halısı kurulacak yeni OSB'de dokunacak

Yüzlerce yıldır Demircili kadınların evlerindeki halı tezgahlarında dokudukları Demirci halıları ilçede kurulacak organize sanayi bölgesinde fabrikalarda dokunacak. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği de ihracat desteği verecek.

Akşam Gazetesi

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Demirci Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde ilçede faaliyet gösteren 20 halı firmasının katılımıyla 'Halı İhracatını Geliştirme UR-GE Projesi' başlattı. Proje kapsamında yüzlerce yıldır Demircili kadınların evlerindeki halı tezgahlarında dokudukları Demirci halıları önümüzdeki süreçte Demirci'de kurulacak organize sanayi bölgesinde fabrikalarda dokunacak.

20 FİRMA KATILDI

"Halı İhracatını Geliştirme UR-GE Projesi"nde ilk olarak 20 firmanın katılımıyla ihtiyaç analizi çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, UR-GE Projesi'yle Demirci'de halı sektöründe faaliyet gösteren firmaların uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini artırmayı, küresel ticaretten aldığı payın ve bilinirliğinin artırılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Manisa'nın Demirci ilçesinin yün halı üretimi ve ihracatında önemli bir merkez olduğunu aktaran Eskinazi, "Demirci'de özellikle el dokuma halıları, yurtdışına ihraç edilmekte. İlçeden 30'dan fazla ülkeye halı ihracatı yapılıyor. 2023'te Demirci'den 3 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildi. Bu projeyle amacımız Demirci'nin halı ihracatını 10 milyon doların üzerine taşımak" şeklinde konuştu.

KÜMELENME MODELİ

Demirci'de halı üreticisi ve ihracatçısı firmalara 'UR-GE Projesi'yle destek olmasından dolayı teşekkür eden Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kasım Kabak, Demirci'de kurulma çalışmaları süren Demirci Karma Organize Sanayi Bölgesi'nin halı sektörünün kümelenmesinin güçlenmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.

HEDEF 3 MİLYAR DOLAR

Demirci Ticaret ve Sanayi Odası'nda UR-GE Projesi'ne katılan firmalarla bir araya geldikleri bilgisini veren Eskinazi "Proje katılımcısı firmaların ihtiyaç duyduğu sektörel eğitim ve danışmanlık faaliyetleri, hedef ülkelere yönelik ikili iş görüşmelerine ETHİB olarak 85 yıllık deneyimimizle destek olacağız" dedi.

4'ÜNCÜ TEŞVİK BÖLGESİ KAPSAMINDA

840 dönümlük karma Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yerleşim planı çalışmalarında son aşamaya gelindiğini ve ön tahsise açık halde olduğunu paylaşan Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kasım Kabak şunları söyledi: "Demirci, yatırım teşviklerinde 4. bölge konumunda. Birçok avantajı olan OSB, uzun yıllardır tekstil ve özellikle hazır giyim sektöründe çalışmış ve el becerisi olan kadın ve erkek personel varlığından dolayı, üretim yapacak yatırımcı firmalar için cazip konumda. Ayrıca orman ürünleri işleyen firmalar, ilçede yetişen zeytin, ceviz, badem, kiraz, elma, hünnap, antep fıstığı, kestane vb. tarım ürünlerinin zenginliğinden dolayı ürün işleme, paketleme tesisleri, süt ve süt ürünleri tesisleri için de avantajlı."