Demir sektöründen ABD hamlesi

Türkiye, ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyor. İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektör olarak ABD'ye ihracatı artırarak bu hedefe katkıda bulunacaklarını söyledi.

Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6'ncı sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün ocak-ağustos dönemi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre 8.5 milyar dolar oldu ve genel ihracattan yüzde 6 pay aldı. Sektörün 2023 Ocak-Ağustos döneminde en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 1.18 milyar dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, ikinci sıradaki İtalya'ya 556.6 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD'ye ise 439 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Sektörün 2023 Ocak-Ağustos döneminde birim ihraç fiyatının kilogram başına 4.54 dolara ulaştığını belirtti. Gelecek dönemde ABD pazarında ihracat artışı için çeşitli faaliyetler planladıklarını belirten İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, dünyanın en büyük ithalatçısı ABD'nin Türkiye'nin toplam ihracatı için önemli bir pazar olduğunu söyledi.

100 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Tecdelioğlu, "Sektörümüz ülkemizin ABD ile dış ticaret hacminin 100 milyar dolara erişilmesi hedefinde kilit rolü üstlenmeyi istiyor. Bunun için uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması, serbest ticaret antlaşması yapılarak ticaretin kolaylaştırılmasını bekliyoruz. ABD'de limanlara yakın noktalarda lojistik merkezleri oluşturulmasını ve lojistik zorlukların aşılmasını istiyoruz" dedi.

NELER YAPILACAK?

Demir ve demir dışı sektörünün, gelecek dönemde ABD pazarında ihracat artışı için planlanan faaliyetleri şöyle:

5-26 Ekim 2023 tarihlerinde ABD'nin Nashville kentinde düzenlenmesi planlanan Aluminum USA 2023 fuarına 10 Türk firmasının katılımıyla Milli Katılım organizasyonu düzenlenecek.

27-29 Şubat 2024 tarihlerinde ABD'nin Los Angeles kentinde düzenlenmesi planlanan International Builder Show fuarına info stant katılımı öngörülüyor.

17-19 Mart 2024 tarihlerinde ABD'nin Chicago kentinde düzenlenmesi planlanan The Inspired Home Show fuarına yaklaşık 40 firma ile milli katılım organizasyonu planlanması yapılacak.

26-28 Mart 2024 tarihlerinde ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenmesi planlanan National Hardware Show Fuarı'na milli katılım organizasyonu gerçekleştirilecek.

18-21 Mayıs 2024 tarihlerinde ABD'nin Chicago kentinde düzenlenmesi planlanan NRA SHOW fuarına milli katılım organizasyonu olacak.

30 Eylül-2 Ekim 2024 tarihlerinde ABD'nin Illinois kentinde düzenlenmesi planlanan Die Casting Congress & Exposition 2024 Fuarı'na eşzamanlı sektörel ticaret heyeti düzenlenmesi hedefleniyor.

2024 yılında bakır sektörüne yönelik olarak UR-GE projesi kapsamında ABD'ye sektörel ticaret heyeti gerçekleştirilecek.