AKŞAM GAZETESİ
Hayata geçirilecek depozito iade sistemiyle atık şişeler hammadde olarak kullanılabilecek. Depozito İade Sistemi'yle yılsonuna kadar 81 il ve tüm ilçelere yerli üretim Depozitosu Olan Ambalaj (DOA) iade makineleri kurulacak. DOA logosu olan içecek ambalajları, iade makineleri üzerinden maddi kazanca dönüştürülebilecek. İade edilen her ambalaj için vatandaşlara telefonlarına indirecekleri uygulama üzerinden ücret ödenecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın altyapı çalışmalarıyla, Sakarya pilot il olarak seçildi. Sakarya ile birlikte tüm kamu kurumlarında da hayata geçirilmesi hedeflenen uygulama sayesinde cam, pet ve alüminyum şişe atıkları, steril şekilde toplanıp geri dönüştürülerek sanayide hammadde olarak kullanılabilecek.
EKONOMİYE KATKI
Türkiye Çevre Ajansı ise uygulamanın yürütücüsü olarak yetkilendirildi. Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, uygulamanın Türkiye'deki cam, pet ve alüminyum atıkların, artık bir çöp olarak değil, hammadde olarak kullanılmasını sağlayacağını söyleyerek, "Dünyada tek kullanımlık içecek ambalajları üretiliyor ve tüketiliyor. Bu tüketimler de çoğunlukla steril bir şekilde toplanmıyor. Diğerleri ise doğaya karışıyor. Örneğin bir cam şişe doğaya bıraktığınızda orman yangınları çıkartmasının yanı sıra belki de bin yılda çözülemiyor. Aynı şekilde bir pet şişe doğaya bıraktığınızda mikroplastik ve su kaynaklarının kirlenmesi olarak size geri dönüyor. DOA sistemiyle beraber artık Türkiye'de şişelere ilişkin atıklar hem ekonomiye kazandırılacak, hem de doğayı ve çevreyi koruyacak" dedi.
SAKARYA PİLOT İL
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un bu yıl içerisinde Türkiye genelinde hayata geçmesinin hedeflendiğini ifade ettiğini hatırlatan Pirinççi, "Sakarya pilot il olarak seçildi. Sakarya ile beraber belki de eş zamanlı olarak kamu kurumlarında da uygulamaya geçilmesi hedefleniyor. Bu yılsonuna kadar da 81 il ve bütün ilçelerde hayata geçecek" diye konuştu.
PARA ANINDA HESAPTA
Pirinççi, "Şu anda akıllı telefon kullanan herkes telefonuna indirilebilir. İndirdikten sonra bir dakikadan kısa sürecek bir işlemle kayıt oluyorsunuz ve DOA hesabınız açılmış oluyor. Daha sonra üzerinde barkod olan şişeleri makinaya okutarak, atıyorsunuz. 2-3 saniye içerisinde verdiğiniz şişe kadar teşvik bedelinin hesabınıza yansıdığını göreceksiniz. Hesabınızda biriken parayı arkadaşınıza gönderebileceğiniz, kendinize gönderebileceğiniz gibi alışveriş yapmanız da mümkün" dedi.
7 BİN KULLANICI SAYISI
Şu an sistemin kapalı devre olarak yürütüldüğünü ifade eden Pirinççi, "Sadece bakanlıkta ve burada çalışan makineler var. Bir tane Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde makinemiz var. Bu dar çerçevede bile şu anda 7 bine yaklaşan kullanıcı sayısına sahip olduğumuzu görüyoruz. İddialı bir şekilde söyleyebilirim ki, Türkiye'de bu sistem hayata geçtikten sonra en fazla indirilen ve en fazla kullanılan uygulamalardan bir tanesi olacak. Şu an görmüş olduğunuz yerli bir makine, yüzde 65'in üzerinde yerlilik oranına sahip" diye konuştu.